Caraïben kampen met chronisch tekort aan verpleegkundigen

Nieuws

Caraïben kampen met chronisch tekort aan verpleegkundigen

Kathy Barrett

14 april 2010

Het tekort aan verpleegkundigen is in het Caraïbische gebied een chronisch probleem geworden. Uit een recent rapport van de Wereldbank blijkt dat tussen 2002 en 2006, meer dan 1800 verpleegkundigen naar het buitenland vertrokken op zoek naar een beter betalende baan.

De meeste emigranten vertrokken naar de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië. De Wereldbank verwacht dat het tekort aan verpleegkundigen in de komende jaren nog groter zal worden, omdat de overzeese vraag stijgt en alom onvrede heerst over de lage salarissen en slechte werkomstandigheden in het Caraïbische gebied.
 
Volgens schattingen van de Bank werken 7800 verpleegkundigen in Engelssprekende Caraïbische landen, ofwel 1,25 verpleegkundigen op 1.000 mensen. Dat is ongeveer een tiende van het aantal verpleegkundigen dat sommige rijke landen hebben.

Werkdruk

“Dit tekort heeft invloed op het vermogen van de Engelssprekende landen van de Caraïbische Gemeenschap om de nodige zorg te leveren. Daar komt bij dat het gebrek aan hoogopgeleide verpleegkundigen landen minder aantrekkelijk maakt voor bedrijven en gepensioneerden, die belangrijk zijn voor de economie”, staat in het rapport.

In Jamaica, het grootste Engelssprekende land in de regio, emigreerden drie van de vier verpleegkundigen naar rijke landen. Die uittocht is geen nieuw fenomeen. “Al in de jaren zestig vertrokken verpleegkundigen om dezelfde redenen als nu”, zegt Hermi Hewitt, directeur van de School of Nursing aan de University of the West Indies. “Die redenen zijn slechte beloning, gebrek aan kansen voor onderwijs en training, geweld en hoge werkdruk.”