Caraïbische artiesten mengen zich in klimaatdebat

De Caraïbische eilanden willen met de stem van regionale artiesten hun bevolking bewust maken van de rampzalige gevolgen van klimaatverandering voor de regio, en wereldwijd de boodschap van klimaatrechtvaardigheid uitdragen.

  • Giorgia Popplewell (CC BY-NC-ND 2.0) Schrijver en dichter Kendel Hippolyte is één van vele artiesten uit het Caraïbische gebied die hun sociale invloed willen gebruiken om hun medeburgers voor te lichten over de klimaatveranderingen en welke actie ieder van hen kan ondernemen. Giorgia Popplewell (CC BY-NC-ND 2.0)

Kendel Hippolyte, een bekroonde dichter en toneelschrijver uit Saint Lucia, vindt dat mensen van de Caraïben de Aarde als hun moeder moeten zien, om haar net als hun moeder met het diepste respect te behandelen.

De 64-jarige Hippolyte is één van vele artiesten uit het Caraïbische gebied die hun sociale invloed willen gebruiken om hun medeburgers voor te lichten over de klimaatveranderingen en welke actie ieder van hen kan ondernemen.

Anderen die meedoen zijn calypso-zanger David Michael Rudder uit Trinidad en Tobago, de in Londen geboren maar op Barbados gevestigde soca-zangeres Alison Hinds, en Gamal Doyle uit Saint Vincent en de Grenadines.

Impact op kleine eilandstaten

In de aanloop naar de VN-klimaattop in Parijs zoeken Caraïbische onderhandelaars de steun van regionale vedetten om de boodschap van klimaatrechtvaardigheid te helpen verspreiden.

Volgens hen draagt de regio minimaal bij aan de klimaatverandering, maar worden de kleine eilandstaten wel maximaal getroffen door de impact ervan. Daarom zouden de grootste vervuilers financieel moeten bijdragen aan hun klimaatbeleid en bufferende maatregelen.

‘In Parijs zullen de kleine eilandstaten ijveren voor een fors, wettelijk bindend klimaatakkoord dat de wereldwijde opwarming niet boven 1,5 à 2 graden Celsius laat uitstijgen’, zegt Saint Lucia’s minister van Duurzame Ontwikkeling, James Fletcher.

Met een stijging van 2 graden neemt de jaarlijkse neerslag in de meeste landen van de Caraïbische gemeenschap (Caricom) 10 tot 20 procent af, zegt Fletcher. ‘Sommige modellen voorspellen zelfs dat in dit scenario de zeespiegel in de regio een meter hoger zal liggen.’

‘Als gevolg daarvan zal 1300 vierkante kilometer land door de zee worden opgeslokt, en dreigen 110.000 inwoners van de Caraïben ontheemd te raken’, aldus de minister.

Zon, zee en strand

De Caraïbische landen - bekend om zon, zee en strand - hebben zich gehaast om zelf maatregelen te implementeren om de schadelijke gevolgen van de klimaatverandering zo goed mogelijk op te vangen. Maar Hippolyte gelooft dat mensen als individuen nog veel kunnen doen. Hij meent dat er een mentaliteitswijziging nodig is.

‘Veel informatie over wat we moeten doen, circuleert al. Maar het zit in het hoofd. Samen met andere artiesten wil ik helpen om ook het hart te bereiken. Dan pas zal het ons doen en laten bepalen’, legt hij uit.

Didacus Jules, directeur-generaal van de Organisatie van Oost-Caraïbische Staten, een subgroep van Caricom, gelooft dat Caraïbische artiesten kunnen helpen om de boodschap van klimaatrechtvaardigheid te verspreiden.

‘Caraïbische muziek is een wereldwijde kracht met een impact die groter is dan die van welke orkaan ook die we al hebben meegemaakt’, meent Jules.

Begrenzen op 1,5 graden

‘Ondanks de kwetsbaarheid en uitdagingen voor kleine eilandstaten, kan onze mobilisatie een sterk signaal geven aan de wereld dat we ons volledig bewust zijn van de gevolgen voor onze regio, als er in Parijs geen wettelijk bindend klimaatakkoord uit de bus komt’, verklaart Jules.

‘Laten we duidelijk zijn: de impact van klimaatverandering bedreigt ons bestaan. Daarom wil de Alliantie van kleine eilandstaten die kritieke grens van 1,5 graden aanvaard zien worden als doelstelling en ijkpunt voor wereldwijde klimaatactie.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3246   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift