Castro bezegelt nieuwe banden tussen Cuba en Rusland

Nieuws

Castro bezegelt nieuwe banden tussen Cuba en Rusland

Patricia Grogg

28 januari 2009

De Cubaanse president Raúl Castro vertrekt vandaag (woensdag) naar Rusland om de vernieuwde samenwerking tussen de voormalige bondgenoten uit de Koude Oorlog verder uit te bouwen. De twee landen slaan onder meer de handen ineen in de petroleumsector, de mijnbouw en de farmaceutische nijverheid.

De Sovjet-Unie was decennialang de belangrijkste handelspartner en bondgenoot van Cuba, maar daaraan kwam een einde door de implosie van de grootmacht. Naarmate Rusland zich economisch herpakte, verscheen het ook in Latijns-Amerika weer op het toneel. En daarbij speelt Cuba “een sleutelrol”, liet de Russische president Dmitri Medvedev weten in zijn officiële uitnodiging aan het adres van Raúl Castro.

Medvedev deed in november zelf Cuba aan, tijdens een reis die hem ook naar Peru, Brazilië en Venezuela bracht. De handel tussen Rusland en Latijns-Amerika is volgens de Russische ambassade op Cuba 15 miljard dollar waard. Daarvan neemt de handel tussen Rusland en Cuba 400 miljoen dollar voor zijn rekening.

Dat bedrag kan in de toekomst fors stijgen. Naast de versterking van hun onderlinge handel plannen Rusland en Cuba ook gezamenlijke investeringen in sleutelsectoren.

Olie, geneesmiddelen en nikkel

Vorige week tekenden Cubaanse vertegenwoordigers in Rusland al een principeakkoord over samenwerking in de petroleumsector. Cuba is een kleine aardolieproducent, maar beschikt waarschijnlijk over grote reserves in zijn deel van de Golf van Mexico. Het Nationaal Petroleumconsortium uit Rusland en Cubapetróleo kunnen voortaan samen in Cuba naar olie zoeken, velden uitbaten, olie raffineren en commercialiseren. Het Russische consortium, met Rosneft, Gazprom, Lukoil, TNK-BP en Surgutneftegas, werkt al met het Venezolaanse aardoliebedrijf PDVSA samen.
 
De voorbije dagen werden ook andere akkoorden voorbereid die Castro zal ondertekenen tijdens zijn bezoek in Rusland. Het Centro de Ingeniería Genética y Biotecnología de La Habana, de belangrijkste wetenschappelijke onderzoeksinstelling, zal met de Russische bedrijven Farmstandart en Bioprocess overeenkomsten sluiten die de verkoop van baanbrekende Cubaanse geneesmiddelen in Rusland mogelijk maken.

Rusland is ook geïnteresseerd in de rijke Cubaanse nikkelvoorraden. Nikkel is het belangrijkste exportproduct van Cuba; het eiland verdiende vorig jaar een half miljard dollar met de uitvoer ervan. In de Cubaanse ondergrond zou een derde van de totale wereldvoorraad schuilgaan. Het Russische Norilski Niquel en Cubaníquel willen samen geologisch onderzoek financieren en uitvoeren in Cuba.

De reis naar Rusland is Raul Castro’s derde buitenlandse bezoek sinds hij vorig jaar officieel tot president werd gekozen door het Cubaanse parlement. In december reisde Castro al naar Brazilië en Venezuela.