Centraal-Amerika krijgt amper steun voor klimaatbeleid

Centraal-Amerika krijgt amper internationale hulp om zich te wapenen tegen de klimaatverandering. Toch is het een van de meest kwetsbare regio’s ter wereld.

  • Trocaire CC BY 2.0 'Ik moet waarschijnlijk binnen enkele maanden mijn huis verlaten, bij slecht weer worden we telkens geëvacueerd.' Miriam Marivel Campos Perez, Honduras Trocaire CC BY 2.0

Centraal-Amerika kreeg van 2003 tot 2016 amper 0,7 procent van de wereldwijde klimaatfinanciering, goed voor 211 miljoen dollar. Of hoe van elke 100 dollar voor klimaatfinanciering slechts 70 cent naar Centraal-Amerika ging.

Dat blijkt uit een pas gepubliceerde studie van het Centraal-Amerikaanse studiecentrum Icefi en de Nederlandse organisatie voor ontwikkelingssamenwerking Hivos. Die maakten daarvoor gebruik van de gegevens van de Climate Funds Update.

Honduras is kwetsbaarste land

‘Ook al is Centraal-Amerika bijzonder kwetsbaar voor de gevolgen van de klimaatverandering, de landen van de regio hebben nog geen stevige strategie om hiervoor meer middelen te mobiliseren’, zegt Icefi-onderzoekster Lourdes Molina.

Volgens de klimaatrisico-index van German Watch voor 1995-2015 is er geen land ter wereld meer kwetsbaar voor de klimaatverandering dan Honduras. Nicaragua staat op de vierde plaats, Guatemala op de tiende.

De Centraal-Amerikaanse landen vroegen om in het Klimaatakkoord als bijzonder kwetsbare regio te worden opgenomen, maar dat voorstel haalde de definitieve tekst niet.

Honduras ontving van 2003 tot 2016 een totaal van 70 miljoen dollar, wat het grootste deel is van het bedrag dat naar Centraal-Amerika ging. Nicaragua kreeg 32 miljoen dollar, Guatemala 13 miljoen.

In december 2015 vroegen de Centraal-Amerikaanse landen om in het Klimaatakkoord van Parijs als bijzonder kwetsbare regio te worden opgenomen, net zoals de kleine eilandstaten en de zogeheten minst ontwikkelde landen.

Dat voorstel haalde de definitieve tekst echter niet, die de 196 landen vorig jaar in Parijs goedkeurden.

Een van de problemen bij de financiering van Centraal-Amerika is dat de toewijzingsprocessen traag verlopen. Van alle middelen die voor de periode 2003 tot 2016 waren toegezegd, is tot nog toe slechts 44 procent toegewezen voor specifieke projecten, zegt Molina.

Mitigatie en adaptatie

Twee derde van de toegewezen middelen ging naar projecten voor mitigatie, projecten waarmee een land de klimaatverandering tegengaat of beperkt. Het overige aandeel ging naar adapatie, projecten waarmee een land zich aanpast aan gevolgen van klimaatverandering.

‘Het toegekende bedrag voor mitigatie is wel groter, maar in totaal zijn de middelen ontoereikend om beide doelstellingen te bereiken’

‘De middelen voor mitigatie zijn wel groter, maar alles samen zijn de middelen ontoereikend om beide doelstellingen te bereiken’, zegt Molina. ‘De regio moet inspanningen leveren om meer middelen te mobiliseren.’

De Centraal-Amerikaanse regeringen zijn nu van plan om 400 miljoen dollar te vragen aan het Groen Klimaatfonds van de VN.

Daarmee kunnen ze de gevolgen van de klimaatverandering in de zogeheten Centraal-Amerikaanse Droge Corridor aanpakken, die door Nicaragua, Honduras, El Salvador y Guatemala loopt. Daar wonen ruim 10 miljoen mensen, waarvan 60 procent in armoede.

De Caraïbische eilanden, die van 2003 tot 2016 285 miljoen dollar ontvingen, kennen een gelijkaardig probleem van onderfinanciering, zegt Molina. De eilanden zijn bijzonder kwetsbaar voor de stijgende zeespiegel en voor extreme weerfenomenen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.