Chauffeurs rijden zuiniger als ze beloning krijgen

Nieuws

Chauffeurs rijden zuiniger als ze beloning krijgen

05 maart 2012

Bus- en vrachtwagenchauffeurs verbruiken tot 7 procent minder brandstof als ze een opleiding krijgen en beloond worden voor zuinig rijden. Dat blijkt uit een Israëlisch experiment.

De Universiteit van Haifa stapte naar een plaatselijk busbedrijf en volgde daar drie weken lang het rijgedrag van vier groepen van twintig chauffeurs.

De eerste groep kreeg een opleiding zuinig rijden en een financiële beloning als ze ook minder gingen verbruiken, namelijk 30 procent van de kostprijs van elke liter bespaarde brandstof. De tweede groep kreeg alleen een opleiding, de derde alleen een financiële beloning. Bij de vierde groep, de controlegroep, veranderde er niets.

De eerste groep scoorde het best. De combinatie van opleiding en beloning leidde tot een besparing van 7,3 procent op de brandstoffactuur. Als de chauffeur alleen een opleiding kreeg, bedroeg de besparing 5,4 procent, kreeg hij alleen een beloning, dan verbruikte hij 5 procent minder.

De onderzoekers berekenden dat door de combinatie van opleiding en beloning het busbedrijf jaarlijks tot 900.000 euro kan besparen. “Het bedrag dat aan de chauffeurs wordt betaald om brandstof te besparen is lager dan het bedrag dat het bedrijf bespaart, waardoor de financiële compensatie kostenefficiënt is.”

De onderzoekers zeggen dat het systeem toepasbaar is op andere bedrijven met meerdere voertuigen.

De studie verscheen in het International Journal of Sustainable Society.