Chileense vrouwen gematigd positief over president Michelle Bachelet

Nieuws

Chileense vrouwen gematigd positief over president Michelle Bachelet

Daniela Estrada

06 maart 2009

Een jaar voor het einde van haar mandaat krijgt Michelle Bachelet een gematigd positieve waardering van de Chileense vrouwen en vrouwenorganisaties. Maar veel van de aangekondigde hervormingen laten nog op zich wachten, zeggen ze.

“We moeten eerlijk zeggen en toegeven dat er een positieve indruk bestaat van het werk dat gerealiseerd door de regering-Bachelet op het vlak van vrouwenrechten”, zegt advocate Lorena Fries, voorzitter van de ngo Corporación Humanas. Toen Michelle Bachelet op 11 maart 2006 an de macht kwam, stond de Chileense overheid zwaar in het krijt bij de vrouwen. “Spijtig genoeg is die schuld nog niet volledig afgelost”, zegt Fries.

Dat lijkt het overheersende gevoel te zijn bij de Chileense vrouwenorganisaties aan de vooravond van de Internationale Vrouwendag zondag (8 maart). “Het meest positieve is dat nog nooit een regering het thema van de gelijkheid en niet-discriminatie van vrouwen zo ernstig nam”, zegt sociologe Teresa Valdés, coördinator van de organisatie Observatorium voor Gender en Gelijkheid. “Dat blijkt uit de s teun en de voortdurende vermelding en zichtbaarheid van het thema door de president zelf. Men heeft er een prioriteit aan gegeven die we nog niet eerder gezien hadden.”

Een van de successen is de hervorming van het pensioensysteem. Dat voorziet nu in nieuwe voordelen voor vrouwen, vooral voor wie het minder breed heeft. De 68-jarige Alejandrina Zúñiga is een van hen. Haar hele leven is ze huisvrouw geweest, werk waarvoor ze nooit betaald is. Vorig jaar vroeg ze een basispensioen, een van de nieuwe voordelen. Tot haar verbazing werd de aanvraag goedgekeurd. “Ik vind het schitterend wat ze voor de huisvrouwen heeft gedaan. Nooit heeft een president ons zo geholpen. Ik ben haar zeer dankbaar.”

Borstvoeding

Ook de vernieuwingen in de kinderzorg kunnen op bijval rekenen van de vrouwenorganisaties. Het aantal crèches is aanzienlijk uitgebreid en het programma Chili Crece Contigo (Chili groeit met jou) werd opgestart, dat ouders en kinderen begeleidt van de zwangerschap tot het vierde levensjaar van het kind. Het recht om borstvoeding te geven werd uitgebreid tot de hele werkdag voor vrouwen met kinderen tot twee jaar.

Nieuwe wetgeving zorgt ervoor dat winkelbediendes voortaan voldoende rust hebben en dat de huisbediendes beter betaald worden. Teresa Valdés benadrukt ook minder zichtbare initiatieven, zoals de overheidssteun voor sportbeoefening door vrouwen, “strategische” initiatieven waarvan we de resultaten pas op middellange of lange termijn zullen zien, volgens de sociologe.

In de strijd tegen huiselijk geweld zijn er voorlichtingscampagnes geweest en zijn er opvanghuizen geopend. Maar de moorden op vrouwen houden aan. De vrouwenorganisaties vragen nog meer middelen en een integrale aanpak.

Hangende dossiers

Ondanks de successen is de lijst van hangende dossiers lang. Fries noemt er slechts drie. Het internationale Verdrag inzake de Uitbanning van alle Vormen van Discriminatie van Vrouwen (Cedaw) is nog steeds niet geratificeerd. Er is nog steeds geen wet die de politieke participatie van vrouwen stimuleert. En de ongelijkheid in rechten tussen man en vrouw binnen de familie is nog steeds niet weggewerkt.

Die twee laatste punten behoren precies tot de prioriteiten dit jaar, zegt minister Laura Albornoz, bevoegd voor vrouwenzaken. Maar beide initiatieven worden tegengewerkt door enkele parlementairen, zowel uit de rechtse oppositie als uit de centrumlinkse coalitie die Bachelet steunt.

Een ander hangend dossier, zeggen Fries en Valdes, is de volledige erkenning van de seksuele rechten voor vrouwen. In 2006 probeerde de regering gratis morning-afterpillen ter beschikking te stellen maar de maatregel werd verboden door het Grondwettelijk Hof. Het hof ziet deze pil als een aborterend middel, iets wat de Wereldgezondheidsorganisatie tegenspreekt. De vrouwenorganisaties eisen ook de legalisering van medische abortus, maar dit delicate thema staat zelfs niet op het programma deze legislatuur.