Chili bestrijdt mijnbouwschade met fytotechnologie

Fytotechnologie, de afbraak van schadelijk stoffen in het milieu door middel van planten, kan mijnbouwprojecten duurzamer maken. In Chili, waar de vervuilende mijnbouw een van de pijlers van economie is, wordt ermee geëxperimenteerd.

  • (c) Raf Custers Fytotechnologie, de afbraak van schadelijk stoffen in het milieu door middel van planten, kan mijnbouwprojecten duurzamer maken. (c) Raf Custers

Claudia Ortiz, biochemicus van aan de Universiteit van Santiago, leidt het project. Ze gebruikt inheemse planten die bodem en water helpen zich te herstellen van industriële vervuiling, zogenoemde fytoremediatie. “Met deze technologie kunnen we industriële ontwikkeling duurzamer maken en de plaatselijke bevolking betrekken bij de aanpak van ongewenste effecten”, zegt Ortiz. Fytotechnologie is gebaseerd op het gebruik van inheemse planten en micro-organismen. In Chili worden onder meer riet en aster- en meldesoorten gebruikt.

Ortiz’ onderzoek begon in ruim tien jaar geleden met het vaststellen welke plantensoorten in staat zijn onder moeilijke omstandigheden, zoals slechte bodemkwaliteit, te groeien. “We richtten ons daarbij op de tolerantie voor metalen en het bleek dat sommige soorten planten en micro-organismen een zekere capaciteit hadden moeilijke omstandigheden te doorstaan en tegelijkertijd de bodem te verbeteren. Micro-organismen en planten hebben de capaciteit verbindingen in het milieu te brengen die heilzaam zijn.”

Koper

De technologie van Ortiz werkt ook bij de behandeling van water. Planten kunnen metalen zoals koper opnemen in hun wortels. “Bacteriën kunnen het sulfaat in restwater met hoge concentraties met maximaal 30 procent verminderen”, zegt ze.

Fytoremediatie wordt op sommige plaatsen in Chili al toegepast, zoals bij processen van het staatskoperbedrijf Codelco en het Nationale Mijnbouwbedrijf. In Bolivia, Colombia en Canada wordt de methode getest. Sergio Molina, manager duurzaamheid en externe zaken bij de divisie Chuquicamata van Codelco, zegt dat de voorlopige resultaten uit de proefprojecten “erg bemoedigend” zijn. “Codelco richt zich op het permanent toepassen van nieuwe technologie waarmee de schadelijke gevolgen voor het milieu verminderd worden”, zegt hij. De Chuquicamatamijn is de grootste open mijn in de wereld en de grootste koperproducent van het land.

Waterverbruik

Lucio Cuenca, ingenieur en directeur van het Latijns-Amerikaanse Observatorium voor Milieuconflicten, wijst erop dat de nieuwe technologie slechts betrekking heeft op een deel van het winningsproces. Niet alle milieuproblemen worden ermee opgelost, zegt hij. “Wat met deze techniek gebeurt, is het vervangen van sommige chemische substanties zoals zwavelzuur. Maar daarmee is er nog geen oplossing voor het enorme waterverbruik door de sector.”

Bij het winnen van koper wordt 12.000 liter water per seconde gebruikt. Internationale instituten stellen dat er daardoor minder oppervlaktewater beschikbaar is in het Latijns-Amerikaanse land.

Ortiz en haar team werken ook aan manieren op zeewater ontzilten met onder meer nanotechnologie en algen, zodat dit water gebruikt kan worden in de industrie. “Onder bepaalde omstandigheden is het mogelijk verdund zeewater te ontzilten met veel goedkopere methodes dan we nu hebben”, zegt Ortiz. “Deze onderzoeksprojecten zijn nog in ontwikkeling, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend.”

De projecten worden volgend jaar afgerond, zegt Ortiz. Ze verwacht dat de technologie daarna op de markt gebracht kan worden.

Mijnbouw is essentieel voor de Chileense economie. In 2013 was de sector goed voor iets meer dan 11 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en bijna een miljoen directe of indirecte banen. Chili telt 17,5 miljoen inwoners. Het land is wereldleider in de productie en export van koper en produceert op kleinere schaal molybdeen, goud, zilver en ijzer.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.