Chili mikt op vrijhandelsakkoord met India

Nieuws

Chili mikt op vrijhandelsakkoord met India

Gustavo González

04 januari 2005

De Chileense president Ricardo Lagos ondertekent op 19 januari in India een samenwerkingsakkoord dat moet leiden tot een vrijhandelsverdrag tussen de twee landen. Chili onderhandelt ook met Japan en China over handelsafspraken. Azië is voor de Chilenen de markt van de toekomst, en de conjunctuur is gunstig om er voet aan de grond te krijgen.

Chili is samen met Mexico de kampioen van de vrijhandelsverdragen in Latijns-Amerika. Internationale handel is goed voor ongeveer 70 procent van het Chileense bruto binnenlands product. Chili sloot in 1991 zijn eerste vrijhandelsakkoord met Mexico. Daarna volgden handelsafspraken met zowat alle andere landen in Latijns-Amerika. Sinds 1996 is Chili geassocieerd lid van de Mercosur, het Zuid-Amerikaanse handelsblok met Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay. Datzelfde jaar sloot Chili ook een vrijhandelsakkoord met Canada. In 2003 volgde een associatieovereenkomst met de EU, en vorig jaar ondertekende de Chileense regering vrijhandelsverdragen met de VS en Zuid-Korea, het eerste Aziatische land.

Nu wil Chili echt doorstoten in Azië. In India wil de Chileense delegatie meteen een tijdsschema vastleggen voor de onderhandelingen over een gedeeltelijk vrijhandelsakkoord. Chili hoop vooral dat New Delhi de importtarieven van 50,8 procent op koper en 212 procent op kwaliteitswijnen terugschroeft – twee belangrijke Chileense uitvoerproducten. De Chileense export naar India bedroeg in 2003 225 miljoen dollar. Dat cijfer stijgt snel. In de eerste helft van 2004 voerde Chili al voor 216 miljoen dollar uit naar India. India voert duidelijk minder uit naar Chili, en de groei van die export gaat ook minder snel.

India is na Japan en China de grootste economie in Azië. De Chileense handelsonderhandelingen met China en vooral met Japan verlopen trager dan de discussies met India. Intussen onderhandelt Santiago ook met Nieuw-Zeeland en Singapore over een tripartite-overeenkomst. Het oliestaatje Brunei heeft nog tot februari tijd om te beslissen of het ook in die onderhandelingen stapt. Met die kleinere landen wil Chili vooral samenwerken op het vlak van technologisch onderzoek en ontwikkeling en initiatieven opzetten om samen de markten van de grote Aziatische landen te bewerken.

De conjunctuur is ideaal voor handelsonderhandelingen in Azië, zegt Joseph Ramos, de decaan van het departement Economie aan de Universiteit van Chili. Voor China verwacht hij een economische groei die rond de negen procent blijft schommelen. Ook India zal sterk blijven groeien en de Japanse economie ziet Ramos in 2005 met twee procent aandikken – minder dan in 2004 maar meer dan de vijf jaar daarvoor. Chili betekent in economische termen weinig voor zwaargewichten als Japan, China of India, maar die landen kunnen handelsafspraken met een klein land als Chili wel beschouwen als een pilootproject, oordeelt Ramos. (PD)