China blijft stil over Noord-Koreaanse raket
Antoaneta Bezlova
22 maart 2009
Nu de temperatuur op het Koreaanse schiereiland stilaan stijgt in aanloop naar de geplande lancering van een Noord-Koreaanse raket, blijft China erg terughoudend om de communistische bondgenoot terug te fluiten.
Peking ontvangt de Noord-Koreaanse leider zelfs midden in de escalerende ruzie voor de viering van zestig jaar diplomatieke betrekkingen tussen beide landen. “We hopen dat beide partijen de hele situatie in ogenschouw nemen, hun meningsverschillen oplossen en de gesprekken nieuw leven inblazen”, zei de Chinese president Hu Jintao aan de Noord-Koreaanse leider.
Verschillende landen in de regio hebben gewaarschuwd dat de lancering kan leiden tot internationale sancties die de noodlijdende Noord-Koreaanse economie ineen kunnen doen klappen. Maar Peking blijft stoïcijns kalm en blijft Pyongyang aansporen om de internationale gesprekken te hervatten. Dat is anders dan in 2006, toen Peking voor het eerst stevige kritiek uitte op Noord-Korea nadat het land een nucleaire test uitgevoerd had. Dit keer is China veel terughoudender, omdat het de Noord-Koreaanse lancering vooral als een testballonnetje ziet om de reactie van de nieuwe Amerikaanse regering te beoordelen, denken waarnemers.
China zit de gesprekken tussen de VS, Noord- en Zuid-Korea, Rusland en Japan voor. In 2007 kwam er een doorbraak waarin Noord-Korea beloofde om het nucleaire programma te stoppen in ruil voor energie en diplomatieke toegevingen. Maar in december vorig jaar kwam het tot een conflict over de verificatie van de ontwapening. Deze week nog stuurde Noord-Korea hulporganisaties het land uit.
Spierballen
“De positie van Noord-Korea is niet veranderd”, zegt Su Hao, expert aan het College voor Buitenlandse Zaken in Peking. “Maar het is nog onduidelijk welke positie Obama wil innemen en die onderzekerheid weegt op de gesprekken.” Ook militair analist Dai Xu ziet de huidige escalatie als “rollen met de spierballen” voor de volgende ronde van de gesprekken. “Hoe alarmerend ook de situatie op het schiereiland, dit zal niet in een gewapend conflict eindigen. Iedereen wil zich gewoon van zijn sterkste kant tonen”, schreef hij in het tijdschrift China Business News.
Noord-North wil erkend worden door de Verenigde Staten, grootschalige economische hulp en een einde aan de Amerikaans-Zuid-Koreaanse militaire alliantie. De VS hebben er 28.500 troepen.