China en India schuiven klimaatverantwoordelijkheid door naar het Westen
Ravi Kanth Devarakonda
31 mei 2007
China en India verzetten zich tegen elke poging om de verantwoordelijkheid voor een lagere CO2-uitstoot naar hen door te schuiven. De vergadering van Europese en Aziatische Buitenlandministers (ASEM) bestempelde hen als belangrijke vervuilers, maar de Aziatische reuzen vinden dat de rijke landen een grotere verantwoordelijkheid dragen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.
“Pogingen om zonder compensatie broeikasgasreducties af te dwingen van ontwikkelingslanden zijn niet de weg vooruit”, zei de Indiase Buitenlandminister Pranab Mukherjee tijdens de ASEAN-bijeenkomst achter gesloten deuren deze week. Samen met China drong hij aan op “gedifferentieerde” broeikasgasreducties voor enerzijds ontwikkelingslanden en anderzijds industrielanden. “Het reductieregime mag de vooruitzichten voor economische groei en armoedebestrijding niet in het gedrang brengen”, zei Mukherjee.
Ook de Chinese Buitenlandminiser Yang Jiechi riep op tot “een juist evenwicht tussen ontwikkelings- en milieudoelstellingen en benadrukte de noodzaak voor duurzame ontwikkeling en de overdracht van schone technologie.
India en China vinden dat de industrielanden energiebronnen en schone technologie ter beschikking moeten stellen door de strakke intellectuele eigendomsrechten te versoepelen. Alleen dan kunnen zij een deel van hun uitstoot beperken, zeggen ze. India suggereert programma’s waarbij instellingen in ontwikkelingslanden en in het Westen gezamenlijk onderzoek en ontwikkeling doen, met afspraken om de resultaten van dat onderzoek daarnaa goedkoop beschikbaar te maken.
De tweedaagse ASEM-bijeenkomst werd bijgewoond door 45 Buitenlandministers uit Azië en Europa en concentreerde zich vooral op klimaatverandering. De Duitse minister Frank-Walter Steinmeier concludeerde dat er een overeenkomst was bereikt om in december 2007 post-Kyoto-onderhandelingen te starten tijdens de Internationale VN-Klimaatconferentie op Bali. De Kyoto-afspraken voor broeikasgasreductie lopen tot 2012.
Steinmeier erkende de nood aan “gemeenschappelijke maar gedifferentieerde verantwoordelijkheden” voor het klimaatbeleid na 2012.
De VS, die de huidige Kyoto-akkoorden niet hebben ondertekend, dringen er samen met andere westerse landen op aan dat ook China emissiebeperkingen moet naleven. China heet na de VS de grootste vervuiler ter wereld te zijn. Ook India wordt met de vinger gewezen. De EU had eerder al beloofd haar uitstoot tegen 2020 met minstens 20 procent te verminderen tegenover het niveau van 1990 en daagt de VS, China en India uit een extra inspanning te doen. Als ze dat doen, wil de EU haar uitstoot met 30 procent verminderen.