China en VS strijden samen tegen klimaatverandering
Charlotte Liekens
19 februari 2014
China en de Verenigde Staten gaan samenwerken om de klimaatverandering tegen te gaan. De twee landen maakten deze belofte na een bezoek van John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, aan de Chinese hoofdstad Peking. China en de VS zijn met voorsprong de twee grootste vervuilers wereldwijd.
De regeringen van zowel China als de Verenigde Staten deelden in een gezamenlijke verklaring mee dat er overeenkomsten tussen beide landen zijn gesloten om de uitstoot van broeikasgassen onder controle te houden. Vooral het energie-efficiënter maken van gebouwen en het terugdringen van uitlaatgassen van auto’s staan bovenaan de takenlijst.
Klimaatonderhandelingen van december 2015
De Verenigde Staten en China samen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 40 procent van de broeikasgasuitstoot van over heel de wereld en verklaarden in het gezamenlijke statement dat het dus noodzakelijk was de krachten te bundelen om kans te maken op succesvolle kilmaatonderhandelingen in december 2015.
‘Het wetenschappelijk bewijs dat zich de afgelopen jaren heeft opgestapeld in combinatie met de grote toenamen van droogten, branden, natuurrampen en de verzuring van de oceaan, vertellen ons dat het meer dan hoog tijd is om samen te werken en het probleem op te lossen’, zegt Amerikaans minister John Kerry tijdens een persconferentie vrijdag.
‘De overeenkomst is een unieke inspanning tussen China en de Verenigde Staten en we hopen dat de samenwerking helpt een voorbeeld te stellen voor landen van over de hele wereld, en dat de kwestie overal serieus genomen zal worden. Zeker met oog op de klimaatonderhandelingen van volgend jaar.’
‘China en de Verenigde Staten zullen extra inspanningen leveren om informatie uit te wisselen, alsook hun milieubeleid samen te bespreken. Dat zal beide landen helpen om te groeien en te streven naar de normen die gesteld moeten worden voor de klimaatveranderingsovereenkomst van volgend jaar’, aldus Kerry.
Economische groei in China
Door zijn snelle economische groei van de laatste jaren heeft China zichzelf en daarbij de rest van de wereld in nog grotere moeilijkheden gebracht op vlak van milieu. De broeikasgasuitstoot van China is de afgelopen jaren spectaculair gestegen door het overvloedige gebruik van steenkool, die noodzakelijk is voor hun industriële ontwikkeling en voor de productie van de goederen die daarna goedkoop naar de rijke landen uitgevoerd worden.
Vorig jaar in september introduceerde China al een project van ongeveer 200 miljard euro om luchtvervuiling tegen te gaan, steenkoolgebruik te reduceren en zwaar vervuilende vervoersmiddelen te bannen. Ze vroegen ook duizenden bedrijven en fabrieken gegevens bij te houden van lucht- en wateruitstoot om zo meer zicht te krijgen op de problematiek, aldus The Guardian.