China haalt olieplatform weg uit Zuid-Chinese Zee

China stopt de omstreden verkennende olieboringen in de Zuid-Chinese Zee. Die leidden tot een diepe diplomatieke crisis met Vietnam, omdat beide landen aanspraak maken op het gebied.

  • CC Bert van Dijk China stopt de omstreden verkennende olieboringen in de Zuid-Chinese Zee. CC Bert van Dijk

De Chinese oliemaatschappij CNPC stuurde het platform in mei naar het gebied rond de Paraceleilanden om er verkennende boringen uit te voeren naar olie en gas. Dat leidde meteen tot een woedende reactie van de Vietnamese regering, omdat ook Vietnam aanspraak maakt op het gebied. In Vietnam braken anti-Chinese rellen uit, die verschillende doden en gewonden eisten en Peking deed beslissen om duizenden Chinezen uit Vietnam te evacueren.

Olie gevonden

De huidige terugtrekking heeft volgens CNPC echter niets te maken met de controverse. Volgens een mededeling van het bedrijf heeft het platform het verkennende werk afgerond en kan het daardoor terugkeren zoals was gepland. Nu moeten eerst analyses verricht worden op de verzamelde gegevens. Bij die eerste vaststellingen zijn volgens CNPC “aanwijzingen van olie en gas gevonden”.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken herhaalde in een reactie dat de Xisha-eilanden, zoals ze in China genoemd worden, “onbetwist” Chinees gebied zijn. “Het is van belang om er nogmaals op te wijzen dat de Xisha-eilanden een integraal deel van China zijn”, zei woordvoerder Hong Lei op een persconferentie. “De operatie had plaats in onbetwiste kustwateren, die binnen de Chinese soevereiniteit vallen. China verzet zich met klem tegen de onterechte tegenkanting van Vietnam en heeft de nodige maatregelen genomen om de operatie te beveiligen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift