China heeft plots leerkrachten tekort

China kampt met een plotseling tekort aan leerkrachten lager en middelbaar onderwijs. Door de afschaffing van de eenkindpolitiek kiezen veel vrouwelijke leerkrachten nu voor een tweede zwangerschap.

  • Rex Pe (CC by 2.0) Veel vrouwelijke lesgevers dreigen tegelijk “uit te vallen” door moederschapsverlof nu ze zwanger zijn van een tweede kind. Rex Pe (CC by 2.0)

In de provincie Shandong, aan de oostkust van China, hebben de autoriteiten aan de alarmbel getrokken omdat ze de kwaliteit van het onderwijs in het gedrang zien komen nu ze plots met een tekort aan leerkrachten kampen.

Veel vrouwelijke lesgevers dreigen immers tegelijk uit te vallen door moederschapsverlof nu ze zwanger zijn van een tweede kind.

In China hebben vrouwen in een openbare functie zoals die van leerkracht recht op zeven maanden moederschapsverlof.

Vrouwelijke baan

De Chinese eenkindpolitiek werd eind vorig jaar afgeschaft. De maatregel was in 1979 ingevoerd om de snelle groei van de bevolking af te remmen en zo de vraag naar drinkbaar water en voeding te beperken.

In een van de basisscholen in Jinan, de hoofdstad van Shandong, zijn 90 van de 100 leerkrachten vrouw. Hetzelfde patroon is zichtbaar in veel andere Chinese scholen.

Naar verwachting zal het probleem ook niet beperkt blijven tot Shandong maar zal de uitval van leerkrachten, traditioneel een baan die veel vrouwen aantrekt, ook in de rest van China tijdelijk voor een ernstig tekort aan lesgevers zorgen.

Het aantal geboortes in Peking zal naar verwachting boven de 300.000 afklokken dit jaar, een toename met zo’n 20 procent tegenover vorig jaar. Door de veranderingen aan de eenkindpolitiek mogen zo’n 90 miljoen vrouwen in China nu een tweede kind overwegen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.