Beijing zet zich schrap voor babyboom

Kraamklinieken in de Chinese hoofdstad Peking verdubbelen het aantal bedden. Ze verwachten een sterke toename van de bevallingen na het afschaffen van de eenkindpolitiek.

  • Pixabay (CC0) De Chinese eenkindpolitiek werd eind vorig jaar afgeschaft. Pixabay (CC0)

Het aantal geboortes in Beijing zal naar verwachting boven de 300.000 afklokken dit jaar, een toename met zo’n 20 procent tegenover vorig jaar. De plotse stijging is een gevolg van veranderingen aan de eenkindpolitiek. Daardoor mogen zo’n 90 miljoen vrouwen in China nu een tweede kind overwegen.

Meer dan de helft van die vrouwen is tussen 40 en 49, volgens de Nationale Commissie voor Volksgezondheid en Familieplanning. Daardoor lopen ze een groter risico op complicaties tijdens de zwangerschap en stijgt de druk op de ziekenhuizen. Beijing vergroot daarvoor de capaciteit van de kraamafdelingen en voorziet in meer personeel.

Eenkindpolitiek

De Chinese eenkindpolitiek werd eind vorig jaar afgeschaft. De maatregel werd in 1979 ingevoerd om de snelle groei van de bevolking af te remmen en zo de vraag naar drinkbaar water en voeding te beperken. Echtparen die stiekem toch meer dan een kind hadden, riskeerden een boete, ontslag of zelfs een gedwongen abortus.

Maar de politiek had ook onvoorziene effecten: een enorme vergrijzing en een wanverhouding tussen mannen en vrouwen. Veel paren verkozen immers een zoon en lieten een abortus uitvoeren wanneer uit de echografie bleek dat het om een meisje ging. In de loop der jaren was de eenkindpolitiek daarom in sommige provincies al versoepeld, en twee jaar geleden werd in heel het land een versoepeling ingevoerd voor ouders die zelf enig kind waren.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3184   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift