China niet opgezet met bezoek Dalai Lama aan VS

Nieuws

China niet opgezet met bezoek Dalai Lama aan VS

China niet opgezet met bezoek Dalai Lama aan VS
China niet opgezet met bezoek Dalai Lama aan VS

Hannes Cool

24 februari 2014

De Amerikaanse president Obama heeft op 21 februari de Dalai Lama, de Tibetaanse spirituele leider, ontvangen in het Witte Huis. Obama riep China op de mensenrechten in Tibet te respecteren. De Chinezen zien de Dalai Lama als een separatist en waren niet te spreken over de ontmoeting, die de Chinees-Amerikaanse relaties volgens hen 'zwaar zou verstoren'.

De Dalai Lama, die in ballingschap leeft, zegt dat hij enkel pleit voor meer autonomie voor Tibet, niet voor onafhankelijkheid. De Chinese regering bezet Tibet sinds de jaren 50 en beschouwt het als een Chinese provincie, ondanks dat het historisch een eigen volk taal en cultuur heeft.

Ontmoetingen tussen de Tibetaanse leider en een westers staatshoofd lokken altijd felle reacties uit vanuit Beijing. Een woordvoerdster van Obama haastte zich dan ook om te zeggen dat de president de Dalai Lama ontving in zijn hoedanigheid van “een internationaal gerespecteerde en religieuze leider”. ‘Wij zijn geen voorstander van Tibetaanse onafhankelijkheid, maar steunen wel de mensen die de mensenrechten en religieuze vrijheden in China verdedigen’, zei ze.

Map Room

De VS zijn ook bezorgd over de toenemende spanningen in het gebied tussen Tibetanen en Han-Chinezen die er komen wonen en werken, maar noch de taal, noch de Tibetaanse cultuur kennen. Opvallend was dat de Dalai Lama niet ontvangen werd in het befaamde Oval Office, maar in de Map Room van het Witte Huis. Dat is omdat de Oval Office voorbehouden is voor staatshoofden.

Toch bleef de reactie van China niet uit. De Amerikaanse plaatsvervangende ambassadeur in Beijing werd op het matje geroepen bij de Chinese viceminister van Buitenlandse Zaken. ‘China is sterk verontwaardigd over deze ontmoeting en blijft zich ertegen verzetten. De kwestie Tibet is een interne Chinese aangelegenheid en de VS hebben het recht niet daarin tussen te komen’, zei hij aan het Chinese persagentschap Xinhua. ‘Elke bemoeienis van de Amerikanen zal de Chinees-Amerikaanse relaties ondermijnen en de Amerikaanse belangen schaden.’

Zelfmoordprotesten

China wordt er algemeen van beschuldigd de politieke en religieuze vrijheden in Tibet niet te respecteren. China zegt zelf dat het door economische ontwikkelingen in het gebied de levensstandaard van de Tibetanen verbeterd heeft.

De afgelopen drie jaar hebben 110 etnische Tibetanen zichzelf in brand gestoken uit protest tegen de onderdrukking vanuit Peking. Meestal gaat het om jonge monniken of nonnen die kozen voor een leven in een klooster omdat er weinig werkgelegenheid is in de regio. De Chinese regering beschuldigt de Dalai Lama ervan die zelfmoordprostesten aan te moedigen.

Tibet is een uitgestrekt gebied in het westen van China, tegen de grens met India. Er wonen zes miljoen mensen, van wie velen kozen voor een leven als monnik in een klooster. Er is weinig werk, en het werk dat er is, wordt vaak ingenomen door etnische Han-Chinezen. De Chinese regering moedigt een verhuis van Han-Chinezen naar Tibet aan, om zo de Tibetaanse taal en cultuur te verzwakken en Tibet op het vlak van volk en cultuur meer op China te doen lijken.