China plant mogelijk vluchtelingenkampen op Noord-Koreaanse grens

Roman Harak (CC BY-SA 2.0)

Een Chinees district is van plan vluchtelingenkampen te bouwen om Noord-Koreaanse vluchtelingen op te vangen. Dat bericht The New York Times.

Een document van het Chinees telecommunicatiebedrijf China Mobile is verschenen op het sociale medium Weibo. Daaruit blijkt dat China bezorgd is over de ontwikkelingen in Noord-Korea.

Het Chinese district Changbai wil opvangkampen bouwen in de provincie Jilin, dat de noordelijke grens vormt met Noord-Korea. Het Chinese ministerie van Buitenlandse zaken bevestigt noch ontkent het bericht over de bouw van deze kampen. Ook lokale bestuursleden van Changbai en vertegenwoordigers van China Mobile wensten niet te reageren.

De plannen spreken over vijf vluchtelingenkampen in de Chinese provincie Jilin

In het gelekte document staat dat een manager van de mobiele provider polshoogte ging nemen om te kijken of er genoeg internetbereik was. De plannen spreken van vijf vluchtelingenkampen.

Staatseigendom

Het is enigszins verrassend dat China hierover nadenkt, gezien het Chinese beleid tot nu toe altijd gericht was op het verzekeren van de stabiliteit in het communistische buurland. De aanhoudende kernproeven van Kim Jong Un en de spanning met de Verenigde Staten zorgen ervoor dat China zich bedreigd voelt.

Voor de opvangkampen zou de lokale overheid gronden gebruiken die eigendom zijn van de staat. Volgens een lokale ondernemer is er al tijdelijke huisvesting beschikbaar in de steden Tumen en Hunchun.

Nucleaire testsite

De Jilin-provincie is slechts 96 kilometer verwijderd van de belangrijkste Noord-Koreaanse nucleaire testsite Punggye-ri. Daarom publiceerde regionale krant Jilin Daily advies hoe bewoners best konden omgaan met een nucleaire ramp die het gevolg is van een kerntest. Dat hield uiteraard in om jodiumtabletten in te nemen, naast radioactief stof verwijderen van het lichaam. Jilin Daily benadrukte dat de moderne atoomwapens vele malen sterker zijn dan de atoombom die Hiroshima verwoestte en 70.000 doden maakte.

Een massale toestroom aan vluchtelingen is mogelijk als China de olietoevoer afsnijdt naar Noord-Korea.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift