"China's waterschaarste zal honger brengen"

Nieuws

"China's waterschaarste zal honger brengen"

Joren Gettemans

25 februari 2009

Aanhoudend watertekort is de grootste bedreiging voor de Chinese landbouwproductie in deze eeuw, zeggen toonaangevende Chinese klimaatwetenschappers. Ze voorspellen dat de droogte tientallen jaren zal aanhouden en de landbouwproductie met 5 tot 10 procent zullen doen teruglopen.

China kende deze winter de ergste droogte in decennia. Volgens het Chinese ministerie van Landbouw werd meer dan tien miljoen hectare landbouwareaal getroffen en lijden minstens 3,46 miljoen mensen gebrek aan water. De uitblijvende neerslag is een bijkomende slag voor de boeren in een al erg droge regio, waar de waterconsumptie piekt door intensieve landbouw, industrie en een snel groeiende stadsbevolking. Het noorden van China is goed voor 40 procent van de bevolking van het land, een groot deel van de industrie en de helft van het Chinese landbouwareaal, maar heeft amper 20 procent van het water.
Lin Erda, een gezaghebbende klimaatwetenschapper van het ministerie van Landbouw, zegt dat hij en zijn collega’s er niet uit zijn welke rol de klimaatverandering precies speelt, maar dat ze er wel van overtuigd zijn dat er een belangrijk verband is. Volgens een overheidsstudie uit 2007 kan het land door de klimaatverandering vreemd genoeg 7 tot 10 procent meer neerslag krijgen. “Toch zal het noorden van het land blijven kampen met een watertekort, omdat het waterverbruik enorm gestegen is in de voorbije jaren en die trend zal aanhouden door de hogere temperaturen”, zegt Lin in de Chinese krant China Daily.
De stijgende temperaturen treffen een steeds groter landbouwareaal in China. “De recente droogte, de ergste in een halve eeuw, is een belangrijke waarschuwing”, zegt Lin. “Als de klimaatverandering doorgaat, verwachten we frequentere en meer schadelijke droogtes in het noorden van het land.” Simulaties op lange termijn wijzen zelfs op een vermindering van de landbouwopbrengst met 14 tot 23 procent tegen 2050. De productie van basisgewassen als tarwe, rijst en maïs kan zelfs tot 37 procent teruglopen. Een dergelijke terugval is een ramp in een land van 1,3 miljard mensen, en er moeten snel maatregelen genomen worden, zegt Lin.