Chinees stadje blijkt centrum internationale ivoorsmokkel


IPS
06 juli 2017
Criminele bendes uit een tamelijk onbekende stad in het zuiden van China domineren de smokkel van illegale ivoren slagtanden van Afrikaanse olifanten. Dat blijkt uit onderzoek van het Environmental Investigation Agency in Londen.
Een lading ivoren slagtanden wordt verbrand in Congo-Brazaville. De draaischijf van die illegale handel blijkt nu in Shuidong, China te liggen.
Foto: International Fund for Animal Welfare Animal Rescue (CC BY 2.0)
De stad Shuidong is de thuishaven van een netwerk van smokkelsyndicaten met tentakels in Oost- en West-Afrika, stellen de onderzoekers, inclusief in Tanzania en Mozambique.
In het rapport, waar drie jaar aan gewerkt is, staat dat een syndicaatlid undercover-onderzoekers heeft verteld dat Shuidong de bestemming is van 80 procent van alle gestroopte ivoor die vanuit Afrika naar China wordt gesmokkeld.
Zeekomkommers
Tijdens het undercover-onderzoek infiltreerden onderzoekers in belangrijke smokkelsyndicaten. Ze traceerden onder meer een lading van meer dan 2 ton slagtanden uit het noorden van Mozambique, die werd verscheept naar Shuidong.
Het EIA kwam voor het eerst in aanraking met smokkelaars uit Shuidong in september 2014, toen onderzoek werd gedaan naar stroperij van olifanten in Tanzania. In Zanzibar, een belangrijk logistiek knooppunt, ontdekten de onderzoekers dat één enkele groep smokkelaars zo’n twintig ladingen per jaar naar China verscheept.
Deze smokkelaars zijn onderdeel van een internationaal netwerk van mensen uit Shuidong die actief zijn in de internationale handel in zeekomkommers, een populair gerecht in China. Vanwege hun kennis van Afrika en de toeleveringsroutes naar China, bevonden zij zich de ideale positie om ook actief te worden in de illegale ivoorhandel.
Verbod in China
Om het ivoor naar China te vervoeren worden onder meer douanebeambten en transporteurs omgekocht. Ook de herkomst van de containers wordt verdoezeld, door het ivoor bijvoorbeeld in transitlanden zoals Zuid-Korea over te laden.
De smokkelaars zijn volgens EIA bedreven op verschillende terreinen en stappen over op andere illegale dierproducten, zoals schubdierschilden en neushoornhoorns, als de vraag verandert.
Mary Rice, directeur van het EIA, zegt het besluit van de Chinese regering om de binnenlandse ivoormarkt te verbieden voor het einde van 2017 toe te juichen. “Wat het EIA echter in Shuidong heeft ontdekt, laat zien dat transnationale criminele netwerken bijna straffeloos kunnen opereren. Het is van groot belang dat zowel in Afrika als China deze criminelen buiten spel worden gezet.”