Chinese president wil een ‘Brugge’ tussen China en de EU

Xi: ‘Samen kunnen we de wereld een betere plaats maken’

De Chinese president Xi Jinping gaf zijn grote Europaspeech in het Brugse concertgebouw. ‘Als de EU en China samenwerken kunnen ze de welvaart en de veiligheid en vrede in de wereld vergroten.’ Daar stond tegenover dat Xi zeer sterk het principe van de niet-inmenging benadrukte: China heeft zijn eigen politiek systeem, hen iets anders opdringen, kan tot rampen leiden. 

Veertig, vijftig minuten stonden de burgemeester van Brugge, Renaat Landuyt, en de gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, aan de ingang van het Brugse concertgebouw om de genodigden te verwelkomen: Europees president Herman Van Rompuy, Vlaams minister-president Kris Peeters, federaal premier Elio Di Rupo, de Belgische koning en koningin, en het Chinese presidentiële echtpaar Xi-Peng.

Dat al dat schoon bestuurlijk volk tijd vrij maakt om naar Brugge af te zakken om er de speech van president Xi te aanhoren, toont de macht en het belang dat China nu al heeft in de wereld.

Dat al dat schoon bestuurlijk volk tijd vrij maakt om naar Brugge af te zakken om er de speech van president Xi te aanhoren, toont de macht en het belang dat China nu al heeft in de wereld.

Xi riep de EU op om de relatie die “nu al een van de belangrijkste bilaterale relaties ter wereld is” nog verder te verdiepen. Dat de speech in Brugge doorging, kon men symbolisch opvatten, meende hij: er moet een vriendschapsbrug tussen China en de EU komen.

Op allerlei vlakken. Te beginnen met vrede en veiligheid. Samen zijn de EU en China goed voor een tiende van de landoppervlakte van de planeet, een vierde van de wereldbevolking, en drie van de vijf zitjes in de Veiligheidsraad. ‘In plaats van oorlog, unilateralisme en confrontatie moeten we via coördinatie samen werken aan de globale problemen en veiligheid.’

China en de EU kunnen ook de handen in elkaar slaan, op het vlak van groei en welvaart, aldus Xi. Hij riep op tot een investeringsakkoord, de instelling van een vrijhandelszone die de onderlinge handel tegen 2020 zou moeten verdubbelen tot 1 miljard dollar (let wel dollars, hij rekende niet in euro’s). ‘China en de EU samen zijn goed voor een derde van de wereldeconomie. Als ze hun markten integreren, kunnen ze de dubbele motor van de wereldeconomie worden.’

Herhaaldelijk onderstreepte Xi dat het belangrijk is dat beiden elkaar respecteren, en aanvaarden dat de ander anders is. Dat is het principe van niet-inmenging dat de Volksrepubliek sinds zijn ontstaan hoog in het vaandel heeft gevoerd.

Een sinaasappel groeit ook niet in het noorden van China.

China, zo zei Xi, is na lange omzwervingen bij het socialisme met Chinese karakteristieken beland omdat al de andere modellen (constitutionalisme, parlementarisme incluis) faalden. ‘China kan niet het ontwikkelingsmodel en het politieke systeem van anderen kopiëren. Dat zou ons niet passen en zou mogelijks tot rampen leiden. Een sinaasappel groeit ook niet in het noorden van China.’

Xi nam de tijd om het Chinese pad toe te lichten, en verwees daarbij overvloedig naar de 5000 jaar oude geschiedenis en de meer recente gebeurtenissen, zonder de welke je het heden niet kan begrijpen. Opmerkelijk was dat Xi toegaf dat er sinds de oprichting van de Volksrepubliek niet alleen successen waren maar dat er ook fouten zijn gemaakt.

De president vond dat Europa en China meer van elkaar moeten weten. Uitwisseling van studenten is daarbij belangrijk: Xi wil dat er tegen 2020 elk jaar 300.000 studenten worden uitgewisseld tussen de EU en China.  ‘China en Europa zijn twee manieren om de wereld te kennen en te begrijpen. Dat moet de EU makkelijk begrijpen omdat het zelf een toonbeeld is van harmonie in diversiteit. China heeft overigens altijd de Europese integratie gesteund.’

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3149   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur