Chinese steenkool blijkt dodelijk
Joren Gettemans
08 januari 2010
Chinese steenkool die 250 miljoen jaar geleden werd gevormd tijdens de ergste uitstervingsgolf ooit, blijft voor doden zorgen in de Chinese provincie Yunnan. Nergens anders in het land ligt het sterftecijfer door longkanker onder vrouwen zo hoog als in het district Xuan Wei.
Er werd al langer vermoed dat het hoge cijfer iets met de steenkool te maken had, maar pas sinds kort verdenken wetenschappers silicium in erg fijn kwarts ervan de steenkool zo dodelijk te maken. Nu hebben Chinese, Britse en Amerikaanse wetenschappers de link met de uitstervingsgolf uit de doeken gedaan in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Science and Technology.
“We zijn van mening dat het geologische en klimatologische evenement dat 250 miljoen jaar geleden het leven op aarde bijna uitroeide, nog altijd een impact heeft omdat het sporen heeft nagelaten in de steenkool die de mensen gebruiken”, zegt Bob Finkelman van de University of Texas. “Ze ademen het materiaal in met kwartspartikels die 250 miljoen jaar geleden uitgestoten zijn.”
Dat steenkool ongezond is, is niets nieuws, maar de studie legt de verschillen tussen soorten steenkool bloot op verschillende plekken in de wereld. De soorten zijn op verschillende momenten in de geschiedenis van de aarde gevormd, en sommige soorten bevatten meer roet of andere giftige substanties dan andere.
De wetenschappers vermoeden dat een grote vulkaanuitbarsting verantwoordelijk kan zijn voor de partikels in de steenkool in Xuan Wei. Het is de enige gekende regio ter wereld waar steenkool uit die periode gebruikt wordt om binnenshuis te koken. Uit eerdere studies was al gebleken dat wie meer tijd aan het fornuis doorbracht, meer kans had op longkanker. Inmiddels probeert de bevolking haar gewoontes te veranderen met betere stoven of elektrische fornuizen.