Chinezen meest bezorgd om klimaatverandering

In China is wereldwijd de meeste steun onder het publiek terug te vinden voor actie tegen klimaatverandering. Dat blijkt uit een opiniepeiling van marktonderzoeksbureau YouGov, uitgevoerd in vijftien landen.

  • Brandon (CC BY-NC 2.0) 52 procent van de Chinezen beschouwt de klimaatverandering als een 'zeer' ernstig probleem. Brandon (CC BY-NC 2.0)

Tot de onderzochte landen behoren onder andere de grootste uitstoters van broeikasgassen, de Verenigde Staten en China, en zeven leden van groep van twintig grote economieën (G20).

60 procent van de Chinezen ziet een leidende rol voor het land weggelegd als het gaat om de strijd tegen de klimaatverandering.

Ongeveer 60 procent van de Chinezen ziet een leidende rol voor zijn of haar land weggelegd als het gaat om de strijd tegen de klimaatverandering. In de Verenigde Staten is dat slechts 44 procent en in Groot-Brittannië 41 procent.

Landen bereiden zich voor op een nieuwe ronde klimaatgesprekken in december in Parijs. De resultaten laten zien dat een meerderheid van de bevraagde mensen, zowel in rijke landen als in ontwikkelingslanden, een sterke overeenkomst wil om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren.

In Bonn begon afgelopen week een tiendaagse bijeenkomst over de concepttekst voor een nieuw klimaatakkoord. Ook kwamen maandag de landen van de G7 bijeen. Zij willen de emissie tegen 2050 met 70 procent terugdringen ten opzichte van het niveau in 2010.

Angst

China lijkt echter al voor de troepen uit te lopen. Een nieuwe studie van de London School of Economics (LSE) die gisteren is gepubliceerd, voorspelt dat de emissie in het land in 2025 al kan pieken om vervolgens te beginnen dalen. Dat is vijf jaar eerder dan in het door Beijing voorgestelde tijdschema, met name dankzij een verminderd gebruik van steenkool.

Ongeveer 82 procent van de Indonesiërs beschouwt de klimaatverandering als een ‘zeer’ ernstig probleem.

Wetenschappers zeggen dat een vroege piek de uitstoot van 12,5 tot 14 miljard ton CO2 voorkomt. Hij kan ook helpen een potentieel catastrofale stijging van de wereldwijde temperatuur met 2 procent te voorkomen.

Volgens de opiniepeiling van YouGov is de angst voor de klimaatverandering het grootst in de regio Azië-Pacific, een regio die bijzonder kwetsbaar is voor de stijging van de zeespiegel, droogte en stormen.

Ongeveer 82 procent van de Indonesiërs beschouwt de klimaatverandering als een ‘zeer’ ernstig probleem, samen met 69 procent van de Maleisiërs en 52 procent van de Chinezen – het gemiddelde in de regio.

In Europa beschouwt gemiddeld 41 procent van de bevolking de klimaatverandering als een zeer ernstige kwestie. Duitsers zijn het meest bezorgd (50 procent) en Britten het minst (26 procent). Amerikanen vallen ergens in het midden, met 38 procent.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.