Chinezen milieugezinder dan Europeanen

In China noemt 64 procent van de bevolking zichzelf milieugezind. Dat is ruim dubbel zoveel als in Europa of de Verenigde Staten. Veel Chinezen worden in hun dagelijkse leven rechtstreeks geconfronteerd met de negatieve bijwerkingen van economische groei, waardoor ze meer belang hechten aan de bestrijding van milieuproblemen. Dit stelt het Nederlandse onderzoeksbureau Motivaction in een nieuw rapport gebaseerd op een online survey van 48.000 mensen in twintig landen.

  • © Benjamin Vander Steen (CC BY 2.0) Smog in Xian, China © Benjamin Vander Steen (CC BY 2.0)

China is als ’s werelds grootste vervuiler verantwoordelijk voor 30 procent van de wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide. De gevaarlijke smog in steden als Beijing, maar ook de vervuiling van water en bodem, creëren een grote verontrusting bij de bevolking. Chinezen geven dan ook vaker aan dat duurzame maatregelen dringend nodig zijn, terwijl Europeanen en Amerikanen meer wakker liggen van de financiële crisis, zo stelt het rapport.

Conservatief versus progressief

Het Chinese ecologisme verschilt volgens Motivaction van het Westerse. Zo zouden Chinese groenen eerder conservatief zijn en veel belang hechten aan familie en aan traditionele Aziatische waarden.

In de Verenigde Staten en Europa heeft zich daarentegen een “cosmopolitisch ecologisme” ontwikkeld. De Westerse milieubeweging wordt voornamelijk gesteund door progressieve, hoogopgeleide en politiek actieve burgers wiens milieugezindheid voortkomt uit postmaterialistische waarden.

Technologie als oplossing

Chinezen geloven sterk in technologische innovatie als een oplossing voor milieuproblemen. Meer dan 60 procent van de ondervraagden antwoordde dat ‘de snelle verspreiding van technologie de levensstandaard wereldwijd significant zal verbeteren de komende tien jaar.’

China is wereldwijd de grootste investeerder in groene technologie. De verwachting dat bedrijven zelf duurzame initiatieven zullen nemen en een duurzamere maatschappij creëren, is dan ook groot. Europeanen en Amerikanen staan daarentegen kritischer tegenover bedrijven en sceptischer tegenover de voordelen van technologische vooruitgang.

Publieke steun voor het beleid

Lokale economische prioriteiten remmen zowel China als Europa en de Verenigde Staten af in hun milieubeleid. Leiders in China moeten het juiste evenwicht zoeken tussen een behoud van de economische groei en een duurzaam beleid. In Europa en de Verenigde Staten beperkt de economische stagnatie dan weer de milieu-ambities.

De economische crisis staat populistische bewegingen in Europa toe om ecologie te bestempelen als een hobby voor de Europese elite. Publieke steun voor ambitieuze Europese milieuplannen is dan ook vaak ver te zoeken. Ook in de Verenigde Staten heerst er heel wat scepticisme over de nood aan een streng milieubeleid. Zorgen over energie-onafhankelijkheid primeren op de politieke agenda boven duurzaamheid.

De Chinese bevolking is daarentegen optimistischer. Hoewel er nog veel werk aan de winkel is, heeft ongeveer de helft vertrouwen in de capaciteiten van een nieuwe generatie politieke leiders om de grootste milieu-uitdagingen de komende tien jaar aan te gaan.

De sociale onrust die dreigt samen te gaan met de grootschalige vervuiling zet de Chinese overheid aan tot actie volgens het rapport. Zo verstrengde de regering vorige maand de milieuwet en voorziet ze strengere straffen voor vervuilers. ‘Wanneer de Chinese overheid beslist om iets te doen, dan doet ze het ook. Het is niet zoals de politieke praatjes die we in Europa horen’, vertelde Kathryn Sheridan, CEO van Sustainability Consult in Brussel aan persagentschap Reuters.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.