Clinton wil meer macht voor atoomagentschap

Nieuws

Clinton wil meer macht voor atoomagentschap

Jim Lobe

22 oktober 2009

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton wil meer macht voor het Internationaal Atoom- en Energieagentschap (IAEA) om verdachte sites te kunnen onderzoeken. Ze sluit ook een verlichting van de sancties tegenover Noord-Korea uit.

Clinton riep in de dezelfde toespraak gisteren (22 oktober) ook Iran op om snel werk te maken van het transport van laag opgewerkt uranium (LEU) naar Rusland waar het verwerkt kan worden tot grondstof voor medische isotopen.
Iraanse diplomaten zouden een voorzichtig “ja” gegeven hebben op dat plan tijdens gesprekken met de VS en andere grootmachten in Wenen.

START

Clinton herhaalde ook de bereidheid van de Amerikaanse president Barack Obama om het Comprehensive Test Ban Treaty (CTBT) te laten ratificeren door de Amerikaanse Senaat en een nieuwe Strategic Arms Reduction Treaty (START) met Rusland te ondertekenen. Beide grootmachten zouden daarmee hun nucleaire voorraden aanzienlijk verminderen. Ze bezitten samen momenteel 96 procent van alle kernwapens in de wereld.
“We leven niet in de illusie dat START Iran en Noord-Korea zal overtuigen om hun onwettige nucleaire activiteiten stop te zetten”, zei Clinton op het Amerikaanse Institute for Peace. “Maar het zal aantonen dat de VS zich houdt aan het Non-Proliferatieverdrag (NPT), dat ons verplicht te werken aan nucleaire ontwapening.”
Clinton riep tijdens haar toespraak ook op om het Internationaal Atoom- en Energieagentschap (IAEA) meer bevoegdheden te geven. “Het IAEA beschikt momenteel noch over de middelen, noch over het gezag om zijn opdracht naar behoren uit te voeren”, zei ze. “Dat werd duidelijk toen de instelling er niet in slaagde om Irans geheime opwerkingsinstallatie of Syriës reactor te detecteren.”
Naast de bestaande bevoegdheden moet het IAEA ook de mogelijkheid krijgen om verdachte sites te onderzoeken als daar geen nucleair materiaal aanwezig is, zegt Clinton. Bovendien moeten lidstaten van het non-proliferatieverdrag overwegen om in automatische sancties te voorzien voor inbreuken op het verdrag, zoals een opschorting van technische samenwerking binnen het IAEA.

Noord-Korea en Iran

Noord-Korea hoeft alvast niet op een verlichting van de sancties te hopen, tot Pyongyang “verifieerbare en onomkeerbare stappen neemt in de richting van complete nucleaire ontwapening”.
“De leiders in Pyongyang moeten zich niet de illusie maken dat de VS ooit een normale relatie zonder sancties zal hebben met een nucleair gewapend Noord-Korea”, zei ze.
Over Iran zei Clinton dat Washington zich “zowel multilateraal als bilateraal zal blijven inzetten om de hele reeks thema’s te bediscussiëren die Iran en de VS al veel te lang uiteen gedreven hebben”.