Coca-Cola probeert plantaardige flessen uit

Nieuws

Coca-Cola probeert plantaardige flessen uit

Joren Gettemans

19 mei 2009

De Coca-Cola Company zal enkele van haar dranken voortaan in flessen uit plantaardig materiaal verkopen. De nieuwe "PlantBottle" is even recycleerbaar als traditionele PET-flessen maar duurzamer en bij de productie komen minder broeikasgassen vrij.

Echt helemaal groen is de nieuwe fles nog lang niet: ze bestaat maar voor dertig procent uit plantaardige materialen, die vermengd worden met het conventionele PET, dat van petroleum gemaakt is.
Toch is ze volgens Coca-Cola-baas Muhtar Kent “een belangrijke stap in de ontwikkeling van duurzame verpakkingen”. Op termijn moeten die verpakkingen volgens Kent 100 procent recycleerbaar en hernieuwbaar worden.
Milieuorganisaties als het Wereldnatuurfonds  (WWF) zijn tevreden. “De Coca-Cola Company is een bedrijf met de macht om de markt te veranderen, en de introductie van de PlantBottle is een goed voorbeeld van hoe het de leiding kan nemen in milieukwesties”, zei Carter Roberts van de Amerikaanse WWF-afdeling.

Suikerriet

De PlantBottle is gemaakt uit een combinatie van het conventionele PET en suikerriet en melasse, een stroopachtig bijproduct van de verwerking van suikerriet of suikerbieten. In de toekomst kunnen nog andere plantaardige producten gebruikt worden.
Bij de productie van de huidige versie van de fles komt volgens onderzoek van het Imperial College London al een kwart minder CO2 vrij dan bij een conventionele PET-fles. Maar het grootste voordeel van het materiaal ten opzichte van andere bioplastics is misschien wel dat ze geproduceerd en gerecycleerd kan worden in bestaande installaties, waardoor ze veel sneller in gebruik genomen kan worden.