Colombiaanse Kerk excommuniceert vijf pro-abortusrechters

Nieuws

Colombiaanse Kerk excommuniceert vijf pro-abortusrechters

Constanza Vieira

12 mei 2006

COLOMBIA: Colombiaanse Kerk excommuniceert vijf pro-abortusrechters

BOGOTÁ, 12 mei (IPS) - Colombiaanse vrouwen mogen een zwangerschap beëindigen na verkrachting, wanneer hun leven in gevaar is of wanneer het embryo niet levensvatbaar is. Dat heeft het grondwettelijk hof in het Zuid-Amerikaanse land woensdag beslist. De Katholieke Kerk reageerde gisteren met de excommunicatie van de vijf rechters die voor het oordeel stemden.

Ook incest of gedwongen kunstmatige bevruchting zijn volgens het grondwettelijk hof wettige redenen om een zwangerschap te beëindigen. Tot hiertoe was abortus helemaal verboden in het Zuid-Amerikaanse land. Overtreders kregen zonder uitzondering gevangenisstraffen.

Het vonnis verdeelt het land. Drie rechters van het grondwettelijk hof stemden tegen. President Álvaro Uribe, die een grote kans maakt om zichzelf op te volgen in de presidentsverkiezingen van 28 mei, had zich ook duidelijk tegen een versoepeling van het abortusverbod uitgesproken.

Uribe heeft de Kerk en veel overtuigde katholieken aan zijn kant. De Katholieke Kerk heeft veel invloed in Colombia. Bij de parlementsverkiezingen in maart adviseerde de kerktop de gelovigen niet voor kandidaten te stemmen die het abortusverbod wilden opheffen. En zelfs de marxistische rebellen die het al langer dan veertig jaar opnemen tegen de Colombiaanse overheid, vrezen excommunicatie.

Maar de publieke opinie wordt stilaan gevoelig voor de argumenten van de voorstanders van het recht op abortus. In een opiniepeiling van mei 2005 sprak nog 85 procent van de ondervraagde zich uit tegen het strafvrij maken van sommige vormen van abortus. Nu is dat aandeel gedaald tot 46 procent.

Dat is de danken aan het werk van vrouwengroepen en advocaten. Zij slaagden erin naast het argument van de Kerk - ook het ongeboren leven heeft recht op bescherming - ook andere redeneringen te laten klinken. De belangrijkste daarvan is dat een abortusverbod leidt tot onveilige ingrepen in achterkamertjes, waaraan veel vrouwen sterven.

Elk jaar laten 350.000 tot 400.000 Colombiaanse vrouwen een illegale abortus uitvoeren. Volgens de regering zijn die ingrepen de derde doodsoorzaak onder zwangere vrouwen. Om die reden waren ook de diensten van de Colombiaanse ombudsman, het Openbaar Ministerie en de Nationale Academie van Geneesheren voor een versoepeling van het abortusverbod.

Marta González toonde zich woensdagavond blij met het vonnis, al komt het voor haar te laat. González had al drie kinderen toen ze drie jaar geleden zwanger werd van een vierde kind. In de tweede maand van de zwangerschap bemerkte haar arts een twee centimeter groot kankergezwel in haar baarmoeder. Een behandeling was uitgesloten, want die zou hebben neergekomen op abortus. Omdat haar zwangerschap al gemeld was, had González na een heimelijke ingreep in de gevangenis kunnen belanden. Bij de geboorte van haar vierde kind was de tumor in haar buik acht centimeter groot. Ze had inmiddels ook overal uitzaaiingen. De dokters hebben haar opgegeven en ze krijgt nu palliatieve begeleiding.

“Maar misschien komt de wet op tijd voor mijn vriendin”, zei González woensdag. Die heeft één kind, is ook opnieuw zwanger en lijdt ook aan baarmoederhalskanker. (PD/JS)