Commissie wil landbouw opnemen in klimaatbeleid EU
15 maart 2012
De Europese Commissie wil de registratie van broeikasgasemissies aanpassen. Het is een eerste stap om de broeikasgasemissie van de bos- en landbouwsector op te nemen in het klimaatbeleid van de EU. Het schept ook de mogelijkheid om landbouwers te belonen die bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering omdat zij bijvoorbeeld grasland goed beheren zodat koolstof wordt opgeslagen in de bodem.
Het voorgestelde besluit voorziet in gemeenschappelijke regels voor de registratie van broeikasgasemissies en ‑verminderingen in de sectoren bos- en landbouw, de laatste grote sectoren zonder gemeenschappelijke, voor de hele EU geldende voorschriften. Bossen en landbouwgronden maken meer dan drie vierde van het grondgebied van de EU uit en houden van nature grote koolstofvoorraden vast, die daardoor niet in de atmosfeer terechtkomen. “Daarom zijn bossen en landbouwgronden belangrijk voor het klimaatbeleid”, benadrukt de Commissie.
100 miljoen auto’s
Als de hoeveelheid opgeslagen koolstof in de bodem met zelfs maar 0,1 procent kan worden verhoogd, bijvoorbeeld door een beter beheer van bossen of graslanden, zou dit de jaarlijkse uitstoot van 100 miljoen auto’s uit de atmosfeer halen. Toch werden de inspanningen van landbouwers en boseigenaars tot dusver niet of slechts gedeeltelijk erkend.
De reden hiervoor lag zowel in de moeilijkheid om betrouwbare koolstofgegevens over bossen en bodems te verzamelen als in het gebrek aan gemeenschappelijke regels voor het verrekenen van de emissies en de verwijderingen. De Europese Commissie is vastbesloten die leemte in het gemeenschappelijke boekhoudsysteem in haar klimaatbeleid op te vullen.
Tegenstand
Het besluit zal worden voorgelegd aan het Europees Parlement en de Raad. Het voorstel houdt ook in dat alle lidstaten actieplannen opstellen waarin zij aangeven hoe zij voor bossen en bodems in de hele EU de hoeveelheden vastgelegde koolstof zullen doen toenemen en de uitstoot van broeikasgassen zullen doen afnemen. Het voorstel bevat geen verbintenis tot het halen van nationale emissiereductiedoelstellingen voor deze sectoren. De Commissie sluit niet uit dat die er in een later stadium wel komen.
De Europese landbouwkoepel Copa-Cogeca is sterk gekant tegen het voorstel. De hoge kosten om veranderingen in landgebruik in kaart te brengen en het gebrek aan kennis over koolstofopslag en -emissie via de bodem zijn voor de organisatie redenen om niet voorop te lopen op internationale afspraken daaromtrent.