“Commonwealth minder streng voor Nigeria dan voor Zimbabwe” (HRW)
Jim Lobe
02 december 2003
Ook in Nigeria, het gastland van de top van staatshoofden van het Britse Gemenewest, is er geen echte vrijheid van meningsuiting. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft in een veertig pagina’s tellend rapport de getuigenissen verzameld van slachtoffers van politieke repressie. In vergelijking met Zimbabwe wordt Nigeria met fluwelen handschoentjes aangepakt, zo stelt HRW, dat het Commonwealth oproept tot een consequentere houding.
Het rapport, “Nigeria: Renewed Crackdown on Freedom of Expression” bevat een lange lijst van mensen die gedood, gefolterd of gearresteerd werden omdat ze hun mening kenbaar maakten. Het gaat om journalisten, leden van oppositiepartijen en activisten van de Ogoni-, Yoruba- en Igbo-volkeren. Het hoogtepunt van de repressie viel dit jaar in juli. Twaalf tot twintig mensen werden toen op straat doodgeschoten omdat ze betoogden tegen de stijging van de brandstofprijzen.
Nigeria is het volkrijkste land van Afrika en een belangrijke indicator voor de richting die het continent uitgaat. Sinds de val van de militaire dictator Sani Abacha is het met de mensenrechten veel beter gesteld, zo moet HRW toegeven. Maar er blijft marge voor vooruitgang. HRW stelt een stijgende repressie vast sinds de tweede helft van 2002, een periode die samenvalt met de aanloop naar de herverkiezing van burgerpresident Olusegun Obasanjo in het begin van 2003. De stembusgang ging gepaard met fraude en politiek geweld, aldus HRW-waarnemers.
“De leiders van het Commonwealth mogen Nigeria inzake mensenrechten geen carte blanche geven”, zegt peter Takirambudde, directeur van HRW Afrika. “De dictatuur is voorbij, maar Nigerianen kunnen nog altijd niet zeggen wat ze willen zonder angst voor ernstige gevolgen”.
Washington en Londen bleven opvallend stil tijdens de opstoot van politiek geweld voor de verkiezingen. Nigeria is dan ook een strategisch belangrijke olieleverancier in tijden van onrust in het Midden-Oosten. Het land levert ook duizenden soldaten voor vredesmissies waaraan westerse landen liever niet deelnemen.
Die houding staat in schril contrast tot Zimbabwe, dat na frauduleuze verkiezingen in maart 2002 uit het Commonwealth werd gezet. De Nigeriaanse regering heeft de Zimbabwaanse leider Robert Mugabe niet uitgenodigd voor de top van staatshoofden in Abuja. De Britse koningin en de premiers van Australië, Nieuw-Zeeland en Canada lieten verstaan dat ze de top zouden boycotten wanneer Mugabe ook was uitgenodigd.
“Buitenlandse regeringen zwijgen over het geweld in Nigeria, maar veroordelen Zimbabwe”, zegt Takirambudde, “Wanneer het Commonwealth niet in al zijn lidstaten wanpraktijken aan de kaak stelt, riskeert het beschuldigd te worden van hypocrisie en verliest het aan geloofwaardigheid”.
Jim Lobe
xml=7
Ref: eu af hd