Congo bouwt nieuwe stad, Lumumbaville


Steffi Vermeire
15 mei 2013
Patrice Lumumba, de allereerste premier van Congo, die in 1961 vermoord werd, krijgt, na enkele straten en monumenten, nu ook zijn eigen stad. De Congolese ministerraad heeft besloten om in het centrum van het land een stad op te richten die de naam Lumumbaville zal dragen. ‘Vrij merkwaardig want het gebied waar de stad zou moeten komen, is bijna volstrekt onbereikbaar, er lopen weinig tot geen wegen naar die plaats’, zegt Centraal-Afrika kenner Peter Verlinden.
Patrice Lumumba is al 52 jaar dood maar absoluut nog niet vergeten in Congo. De vermoorde premier en held van de onafhankelijkheidsstrijd in de voormalige Belgische kolonie, wordt vereerd met een stad in de provincie Kasai die zijn naam zal dragen. De man maakte zich beroemd op de onafhankelijkheidsdag van Congo met zijn onverwachte speech die scherp uithaalde naar de Belgische kolonisator.
Bizar plan
Het plan van de Congolese ministerraad om daar een stad op te richten is zacht uitgedrukt nogal bizar. ‘De stad zal gebouwd worden in the middle of nowhere. In het gebied rondom zijn er zo goed als geen auto- of spoorwegen. Het gaat om een afgelegen plek waar de enige economische activiteit uit landbouw bestaat’, zegt Peter Verlinden. De reden waarom Congo daar een stad wil oprichten is voor hem een groot raadsel. Verlinden is in ieder geval sceptisch. ‘Het is een vreemde beslissing van Congo om hier geld in te pompen terwijl er in de hoofdstad Kinshasa nog steeds mensen omkomen van de honger. Er lijken wel betere projecten mogelijk dan dat.’ De nieuwe stad slaat op een gebied in Katako-kombe, de geboorteplek van Lumumba. De bouw zou volgend jaar van start moeten gaan.
PR-stunt
Kris Berwouts, onafhankelijk Centraal-Afrika expert ziet in het nieuws vooral een propaganda stunt van de Congolese regering voor haar bevolking. ‘De voorbije anderhalf jaar is de nationale cohesie in het land sterk onderuit gehaald. Een bloeiende stad oprichten, die de naam van een nationale held draagt, zou moeten helpen om het land weer een beetje aaneen te krijgen. Ik heb er echter enorm mijn twijfels over of dit zal lukken en of de stad er überhaupt ooit zal komen’.
Ook over de naamkeuze van de stad kan gediscussieerd worden. Ivan Godfroid, die voor Vredeseilanden in Noord-Kivu in Congo werkt vindt ‘Lumubaville’ behoorlijk ambigu. ‘De uitgang ville is voor altijd verbonden met de koloniale naamgeving. Uitgerekend de held van het onafhankelijkheidsstreven gedenken met een stadsnaam die reminiscenties oproept aan de koloniale tijd, vind ik niet bepaald een gelukkige keuze en doet in mijn ogen de nationale held oneer aan.’
Woordvoerder van de Congolese regering, Lambert Mende geeft nog mee dat de Congolese overheid hoopt op westerse donors die zullen helpen met de financiering van de opbouw van de stad. Raymond, de zoon van Patrice Lumumba vertelt in een interview aan de BBC dat zijn vader erg opgetogen zou zijn met de beslissing om Lumumbaville te bouwen. ‘Hij wou altijd dat Congo het middelpunt van Afrika zou worden, het middelpunt van ontwikkeling. Hij zou gewild hebben dat Lumumbaville een moderne stad werd met alle mogelijke faciliteiten.’