Congolese belastingdienst maakt jacht op valse nummerplaten
Matthieu Mokolo
25 maart 2011
Nogal wat Congolese ambtenaren gebruiken overheidsnummerplaten op hun privéauto om aan de fiscus te ontsnappen. De belastingdienst van de Evenaarsprovincie gaat nu paal en perk stellen aan deze fraude.
Bij een controle van autovignetten eind 2010 waren belastingambtenaren in de Evenaarsprovincie, in het noorden van het land, verbaasd over het grote aantal voertuigen met overheidsnummerplaten. Na verder onderzoek hebben ze ontdekt dat heel wat bestuurders de nummerplaat gebruikten zonder dat ze er recht op hadden. De fiscus loopt heel wat inkomsten mis door de fraude.
De directie-generaal van de provinciale belastingsdienst wil nu een grote slag slaan bij de volgende inning van de autotaksen. Directeur Gaston Moboloma dreigt ermee beslag te laten leggen op alle voertuigen in de provincie die ‘STA’ op de nummerplaat hebben staan, afkorting van Service des Transports Administratifs (Dienst voor Administratief Vervoer). De bestuurders zullen moeten bewijzen dat ze wel degelijk voor de overheid werken, zo niet zullen ze met terugwerkende kracht de verschuldigde belasting moeten betalen.
Met een overheidsnummerplaat staat een voertuig ingeschreven bij de overheidsadministratie en is het vrijgesteld van fiscale verplichtingen. Voor de inschrijving van een privévoertuig moet men normaal 100 dollar betalen, 46 dollar voor een motorfiets.
Topje van de ijsberg
De belastingcontroleurs zeggen dat hun ontdekking eind vorig jaar slechts het topje van de ijsberg was. Heel wat privévoertuigen rijden zonder problemen rond met documenten van de Dienst voor Administratief Vervoer, zeggen ze.
De praktijk is courant geworden in bijna heel Congo. Volgens de reglementen moet het afdelingshoofd van een openbare dienst de inschrijving voor de voertuigen aanvragen bij de Dienst voor Administratief Vervoer. Maar sommige ambtenaren geven toe dat ze het op een akkoordje gooien met hun afdelingshoofd, of dat ze rechtstreeks met de Dienst voor Administratief Vervoer onderhandelen. “Ik heb mijn chef 10 dollar betaald om mijn aanvraag te laten goedkeuren”, zegt een ambtenaar die anoniem wil blijven.
De frauderende ambtenaren verdedigen zich. Ze zeggen dat het net de regering is die schuld heeft aan deze situatie. “De staat stelt ons geen transportmiddelen ter beschikking”, zegt Colon Ekolo, een oude ambtenaar
van het ministerie van Milieu in Mbandaka. “Waarom moeten we nog eens taksen betalen voor privévoertuigen die we gebruiken om de staat te dienen?” Volgens Ekolo gaat het om een “compensatie voor gebrachte offers.”