Congolese soldaten worden klusjesman dankzij Belgische leger

Nieuws

Congolese soldaten worden klusjesman dankzij Belgische leger

Henriette Kumakana

29 februari 2008

Driehonderd Congolese militairen hebben met de steun van een vijftigtal Belgische geniesoldaten een opleiding gekregen tot elektricien, metser of loodgieter. De bevolking van Kananga, de hoofdplaats van Oost-Kasaï, waar het project loopt, is er zeer over te spreken: “Het is eens wat anders, soldaten in dienst van de wederopbouw”.

De opleiding van vier maanden liep af in februari en de positieve impact is het duidelijkst in en rond Kananga, het voormalige Luluaburg. De leerling-metselaars, -elektriciens, -loodgieters en -timmerlieden leerden hun job ter plaatse door hun eigen opleidingscentrum, het legerkamp van Bozobo, onder handen te nemen. Daarna gingen ze aan de slag op verschillende werven in de stad.

“Voor Kananga is het een positieve ervaring geweest”, zegt interimburgemeester Margueritte Lukampeta. “De soldaten hebben schoolgebouwen opgekalefaterd, banken in elkaar gestoken voor de leerlingen en een kleine brug gebouwd in de wijk Malandji Nord.”

Imago

De opleiding helpt ook om het Congolese leger een wat positiever imago te geven, zegt Maurice Defays, de commandant van het Belgische detachement ter plaatse. De Congolese soldaten krijgen net als de meeste ambtenaren een schamele soldij. Daardoor komen ze vaak in de verleiding wegversperringen op te werpen om geld af te persen van de voorbijgangers. Dankzij het vak dat ze hebben geleerd, kunnen ze nu gemakkelijk wat bijklussen.

De cursisten hebben ook geleerd hoe ze een maïsveldje moeten onderhouden, zegt de Congolese majoor José Katambayi. Dat moet hen toelaten gemakkelijker aan voedsel te raken voor zichzelf en hun familie en draagt bij tot een gevoel van zelfrespect bij mannen die vaak het gevoel hebben dat ze aan de rand van de samenleving staan, aldus de majoor. De Congolezen kregen ook les in “morele waarden” als mensenrechten, conflictoplossing en burgerzin.

Enkele oud-cursisten kunnen hun vaardigheden nu al te gelde maken. Een dokter uit Kananga heeft de soldaten geëngageerd om voor hem een huis te bouwen in het centrum van de stad. Anderen hebben de toiletten ontstopt in het Hotel Elite. Van de soldaten die terugkeerden naar Kalemie, aan de oever van het Tanganyikameer, werden enkelen geëngageerd om de villa op de legerbasis van Kamina op te knappen.

Tevreden klanten

Het commentaar van Jacqueline Kenda, de eigenares van Hotel Elite, is veelzeggend: “Die militairen hebben een kwaliteitsopleiding genoten, dat zie je. Verschillende loodgieters uit de stad hadden tevergeefs geprobeerd de toiletten te ontstoppen. Met de loodgieters van de ‘Formation Continue du Genie’ heeft het niet lang geduurd.”

“Het is verrassend om militairen te zien werken aan de wederopbouw”, zegt kleermaakster Mimy Tshama. “Je voelt dat er iets veranderd is in de provincie. Hopelijk mogen deze militairen op hun beurt les geven aan andere soldaten.”

Het enthousiasme is zonder twijfel het grootst bij de deelnemers zelf. “Ik ben blij een vak te hebben geleerd dat een aanvulling vormt bij mijn militaire capaciteiten”, zegt Menga Matuzolela. Ik heb ook veel geleerd over goede omgangsvormen en gezondheid. Bovendien heb ik nu een inkomen. Dankzij mijn beroep heb ik net een televisie kunnen kopen.” (InfoSud/vertaling IPS)