Congresleden vragen omvattende economische boycot tegen Birma
Katrin Dauenhauer
06 juni 2003
Steeds meer Amerikaanse parlementsleden vragen steun voor nieuwe sancties tegen Birma. Ze willen dat de VS hard optreden als reactie op de arrestatie van Aung San Suu Kyi en ten minste zeventien andere oppositieleiders vorig weekend.
Woensdag diende senator Whip Mitch McConnell ‘Burmese Freedom and Democracy Act 2003’ in , een wetsvoorstel dat een importverbod wil opleggen voor goederen die in Birma gemaakt worden. Het is hoog tijd dat het regime verantwoording aflegt voor het vele onrecht dat het de Birmese bevolking aandoet, zegt McConnell. Het is tijd voor een regimewissel in Birma.
Als het voorstel het haalt, dan betekent het een uitbreiding van de bestaande economische sancties tegen Birma. Onder president Bill Clinton legde de vorige Amerikaanse regering Amerikaanse bedrijven in 1997 al een verbod op om nieuwe investeringen te doen in het land. Drukkingsgroepen eisten een volledig economische boycot. Sinds de rellen en arrestaties van eind vorige week, lijken steeds meer Amerikaanse Congresleden gewonnen voor die aanpak.
McConell vraagt ook een bevriezing van de Amerikaanse bankrekeningen van de militaire junta en een visumverbod voor de generaals. Zijn voorstel maakt een opheffing van de sancties afhankelijk van een hele reeks voorwaarden, waaronder een einde van de mensenrechtenschendingen, de vrijlating van alle politieke gevangenen en een akkoord tussen de regering, de Nationale Liga voor de Democratie en etnische minderheden over democratische verkiezingen.
Het regime in Birma heeft een barslechte reputatie op het vlak van de mensenrechten. In 1990 liet het verkiezingen toe die uitmondden in een klinkende overwinning voor Aung San Suu Kyi. Haar partij behaalde meer dan 80 procent van de stemmen, maar het leger weigerde de stembusuitslag te erkennen. Sindsdien stond Suu Kyi regelmatig onder huisarrest. Nadat USDA-aanhangers vorige week vrijdag bij een grootschalige NLD-manifestatie opnieuw in de aanval waren gegaan, werden Suu Kyi en ten minste zeventien andere kopstukken van haar partij gearresteerd.
Eerder deze maand uitten ook parlementsleden Peter King en Michael Capuano scherpe kritiek op het geweld van de USDA, de politieke arm van de junta. Ook zij vroegen scherpere sancties. In het Huis van Afgevaardigden toonde Tom Lantos, een Democraat die lid is van de commissie internationale relaties, ook voorstander van een importverbod voor Birmese goederen. “Met deze brutale daad, heeft het Birmese schurkenbewind zijn internationale charmeoffensief afgezworen en toont het zijn ware gelaat”, aldus Lantos.
De Amerikaanse bedrijfswereld heeft alvast het voortouw genomen. Zo’n 40 Amerikaanse bedrijven boycotten nu al producten uit Birma. Onder druk daarvan is de Birmese export naar de VS in 2002 met 28 procent gedaald.