Conservatieven willen therapeutische abortus criminaliseren
Felipe Jaime
27 juli 2004
De rechtse meerderheid in het Nicaraguaanse parlement wil abortussen die nodig zijn om het leven van de moeder te redden opnieuw illegaal maken. Ze kunnen daarbij rekenen op de steun van de katholieke bisschoppen. Voorstanders van abortus spreken van een aanval op de lekenstaat en een misprijzen voor het leven van kansarme vrouwen.
Aanleiding voor de discussie in het parlement is het geval van Rosita. De ouders van het negenjarige meisje waren op zoek naar werk verhuisd naar een koffieplantage in Costa Rica. Rosita werd er verkracht, raakte zwanger en werd de inzet van een controverse tussen de katholieke kerk en vrouwenrechtenorganisaties.
Uiteindelijk kreeg het meisje een abortus, omdat de Nicaraguaanse wet een uitzondering maakt voor een “therapeutische” ingreep wanneer het leven van de moeder in gevaar is. De voorwaarden voor zwangerschapsonderbreking zijn medische adviezen van minstens drie dokters en de toestemming van de echtgenoot of familie van de vrouw.
De regerende conservatieve Liberale Constitutionele Partij van parlementslid Jamileth Bonilla vindt dat deze vorm van abortus opnieuw strafbaar moet worden gemaakt. “De cultuur van het land is nog niet klaar voor abortus onder deze omstandigheden”, zegt Bonilla, “Ze kunnen leiden tot een vervalsing of manipulatie van de problematiek.”
De volksvertegenwoordigster wil naar eigen zeggen niet zover gaan als de kerk, die geen onderscheid maakt tussen therapeutische en andere, illegale vormen van abortus. “Het gaat erom levens te redden. Een therapeutische ingreep mag niet indruisen tegen de religieuze leer, want tenslotte wil de kerk ook levens redden”.
De Nicaraguaanse bisschoppenconferentie nam geen blad voor de mond en betitelde het geval van Rosita als een “abberatie”. “Abortus is een verschrikkelijk misdrijf, ook onder de pseudo-humanitaire omstandigheden van een therapeutische ingreep”, zo schreef de secretaris-generaal van de conferentie, bisschop Abelardo Mata.
Juana Jiménez van de Beweging van Onafhankelijke Vrouwen ziet het parlementaire initiatief als een aanval op de lekenstaat en een inbreuk op het recht van de vrouw op leven. “Een wetwijziging brengt dokters in een situatie waarbij ze moeten ingaan tegen het principe een mensenleven te redden wanneer dat mogelijk is”, zegt Jiménez, “Met die bijzonderheid dat het altijd vrouwen zijn die sterven, omdat zij nu eenmaal biologisch zijn voorbestemd om kinderen op de wereld te zetten”.
In 2003 hadden 30 van de 200 sterfgevallen bij zwangere vrouwen te maken met slecht uitgevoerde, illegale abortussen. Nog eens dertig doden hadden kunnen worden voorkomen met een therapeutische arbortus. Volgens de internationale ngo IPAS worden in Nicaragua elk jaar 32000 abortussen uitgevoerd.
Vrouwenrechtenactivise Violeta Delgado overweegt het wetsvoorstel aan te vechten voor de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie als een “schending van het recht op leven.” “Dit brengt ons op het niveau van moslimlanden waar het leven van een vrouw van ondergeschikt belang is”. Daarnaast is er nog een aspect van sociale rechtvaardigheid, aldus Delgado. De maatregel treft vooral arme vrouwen omdat die zijn aangewezen op de openbare gezondheidszorg.
Felipe Jaime
Xml=3
Ref: la he hd