Controversieel Pacifisch handelsakkoord komt niet van de grond

Voor het derde jaar op rij zijn onderhandelaars van de Pacific Rim, een groep landen rondom de Grote Oceaan, er niet in geslaagd een controversiële door de Verenigde Staten geleide handelsovereenkomst te beklinken. Dat bleek maandag tijdens een top in Beijing.

  • AFGE (CC BY 2.0) Een rally tegen het handelsakkoord in mei in Washington, DC. AFGE (CC BY 2.0)

Hoewel de onderhandelaars van het akkoord, bekend als het Trans Pacific Partnership (TPP), stellen dat het proces bijna is afgerond, beweren critici dat zowel de publieke opinie als de politiek zich steeds meer tegen de beoogde deal keren.

‘De bevolking en de parlementen beginnen zich te realiseren dat het TPP slecht nieuws is.’

‘Dat de regering-Obama keer op keer deadlines blijft missen, komt doordat het akkoord een niet-populaire agenda wil doordrukken waar een handvol grote bedrijven van profiteert ten koste van de economie, het milieu en de openbare gezondheid in de TPP-landen en daarbuiten’, zegt Arthur Stamoulis, directeur van Citizens Trade Campaign, een belangengroep die tegen het akkoord is. ‘De bevolking en de parlementen in de landen van de Pacific Rim beginnen zich te realiseren dat het TPP slecht nieuws is voor hun landen. Dat geldt ook voor de VS.’

China

De onderhandelaars bevestigden het nieuws gisteren op een regionale top in Beijing. De regering van de Amerikaanse president Barack Obama, die de TPP-gesprekken aanjaagt, zag de bijeenkomst van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) als belangrijke mogelijkheid overeenstemming te bereiken.

Obama heeft het TPP tot een centraal onderdeel gemaakt van zijn pogingen de band met Azië aan te halen en de macht van China in te perken. China is geen partij in de onderhandelingen. Obama was maandag zelf in Beijing, waar hij toegaf dat er meer politiek gewicht achter het proces geschaard moet worden. ‘Om het succes van het TPP te verzekeren, moeten we het thuisfront in de betrokken landen duidelijk maken wat de voordelen ervan zijn – meer handel, meer goede banen en hogere inkomens voor de bevolking in de regio, inclusief de Verenigde Staten’, zei Obama.

Toch is er nog steeds onenigheid. In de media wordt vooral het protectionisme in de landbouwsector als heikele kwestie genoemd. Daarnaast zou frustratie bestaan over een reeks onderwerpen, variërend van milieu-impact en arbeidsomstandigheden tot de prijs van medicijnen, patentwetgeving en de mogelijkheid van investeerders om nationale wetten te omzeilen onder het nieuwe akkoord.

Verkiezingen VS

Critici hebben steeds meer vertrouwen dat ze het akkoord kunnen tegenhouden.

De brede reikwijdte van het akkoord is voor een groot deel verantwoordelijk voor de groeiende weerstand bij het publiek. Nu president Obama in de laatste twee jaar van zijn termijn zit, hebben de critici er steeds meer vertrouwen in dat ze het akkoord kunnen tegenhouden.

De verkiezingsstrijd voor de verkiezingen van 2016 zal vermoedelijk al midden volgend jaar op gang komen. Het is onwaarschijnlijk dat een grote handelsovereenkomst er dan voor 2017 zal zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.