Corruptievideo’s beschadigen imago linkse presidentskandidaat

Nieuws

Corruptievideo’s beschadigen imago linkse presidentskandidaat

Diego Cevallos

09 maart 2004

Het onkreukbare imago van Andrés López Obrador, de linkse hoop voor de Mexicaanse presidentsverkiezingen van 2006, heeft een flinke deuk gekregen door in het geheim opgenomen video’s waarop twee vertrouwelingen met grote sommen geld te zien zijn. De populaire burgemeester van Mexico heeft voor zondag opgeroepen tot een grootscheepse meeting op de Zócalo, het centrale plein, om te bewijzen dat hij het slachtoffer is van een smeercampagne van de rechtse regering en het Drug Enforcement Agency van de Verenigde Staten.

López Obrador weet naar eigen zeggen niets van het bezwarende videomateriaal. Op een eerste tape is te zien hoe de nu ontslagen minister van Financiën Gustavo Ponce grote sommen geld inzet in een casino in Las Vegas. Ponce is intussen ondergedoken en verklaarde anoniem dat hij instructies kreeg om geld uit de stadskas af te leiden voor openbare werken.

Mogelijk nog bezwarender is de video-opname van René Bejarano, de voormalige privé-secretaris en campagneleider van López Obrador en fractieleider van de linkse PRD in het stadsparlement. Te zien is hoe Bejarano een koffer met dollarbriefjes ontvang van de bouwmagnaat Carlos Ahumada, tevens eigenaar van twee voetbalclubs en de krant Independiente.

Ahumada, die van Argentijnse origine is, beweert dat hij door de Mexicaanse stadsregering werd gechanteerd. Zijn bedrijven hebben evenwel regelmatig opdrachten gekregen voor bouwopdrachten in de stad, zo lang al als de PRD in Mexico-stad aan de macht is. Ahumada is ook een goede vriend van voormalige financiënminister Ponce. Zowel Ponce als Bejarano worden momenteel gezocht door de politie.

López Obrador ontkent ook maar iets van malafide geldstromen af te weten. Hij beschouwt zich als het slachtoffer van een smeercampagne van zijn politieke tegenstanders, met name de rechtse PAN-partij van president Vincente Fox en de PRI van voormalig president Carlos Salinas (1988-1994). De beelden zouden zijn geschoten met de hulp van het drugsbestrijdingsagentschap van de Verenigde Staten, het Drug Enforcement Agency (DEA).

Uit een recente opiniepeilingen van de krant Reforma blijkt dat de gestaag stijgende populariteit van López Obrador een flinke knauw heeft gekregen. 45 procent van de 500 bevraagden in 32 steden gaf te kennen dat ze de burgermeester van Mexico als corrupt beschouwen, tegenover slechts 22 procent voor de schandalen. López Obrador ging in het verleden vaak prat op zijn onkreukbaarheid.

Sinds López Obrador in 2001 burgemeester van Mexico werd, oogstte hij veel sympathie voor zijn on-Mexicaanse manier van besturen. De burgemeester staat om zes uur ’s ochtends op en werkt tot ’s avonds laat, woont in een typisch appartement voor de lagere middenklasse, rijdt met een kleine wagen en heeft geen lijfwachten. Vorige maand nog verschenen in de hoofdstad posters met “Gezocht: toekomstige president, voor zijn eerlijkheid en vaderlandsliefde, omdat hij goed kan besturen en wij hem nodig hebben”.

Politieke analisten die er tot voor kort nog van overtuigd waren dat López Obrador de presidentsverkiezingen zou winnen, durven nu geen prognose meer te geven. Voor politicoloog Jesús Silva-Herzog heeft de Mexicaanse burgemeester het alvast flink verpest. “Zoals steeds weet de burgemeester van niets wanneer de wolven van het kwaad hem op de hielen zitten. Hij beschouwt zich als een heilige, omringd door duistere krachten in het bos.”