Afrika ten zuiden van de Sahara presteerde boven verwachting

Afrikaanse studenten reageren met technologische innovaties op COVID-19

© Pan Afrincan University

Studenten van de Panafrican University (PAU) presenteren hun variant van een automatisch handwassysteem op zonne-energie

De COVID-19-pandemie heeft geleid tot 120 technologische innovaties in Afrika die zijn getest of al worden ingezet, blijkt uit een analyse van de WHO. Zuid-Afrika, Kenia, Nigeria en Rwanda bleken het meest innovatief.

Uit de studie van de Wereldgezondheidsorganisatie naar duizend nieuwe en aangepaste technologieën die wereldwijd zijn ontwikkeld als antwoord op COVID-19, bleek dat 12,8 procent daarvan ontwikkeld is in Afrika. Het gaat dan onder meer om innovatieve oplossingen op het gebied van surveillance, contactonderzoek, het creëren van draagvlak, behandeling, laboratoriumsystemen en infecties en preventie en controle.

Levensreddende technologie

Van de Afrikaanse oplossingen was bijna 58 procent gebaseerd op ICT, 25 procent op 3D-printing en 10,9 procent op robotica. Enkele ICT-innovaties zijn Whatsapp-chatbots in Zuid-Afrika, zelfdiagnose-tools in Angola, een coronamelder (app) in Ghana en een tool om informatie te verstrekken via mobiele telefoons in Nigeria.

‘Het is geweldig om te zien hoe jongeren op dit continent hun energie besteden aan de strijd tegen COVID-19.’

Dertien procent van de innovaties was afkomstig uit Zuid-Afrika, 10 procent uit Kenia, 8 procent uit Nigeria en 6 procent uit Rwanda.

COVID-19 is de ernstigste gezondheidsuitdaging in een generatie tijd, maar het is ook een kans om innovatie, vindingrijkheid en ondernemerschap te stimuleren op het gebied van levensreddende technologie’, zegt Matshidiso Moeti, WHO-regiodirecteur voor Afrika.

‘Het is geweldig om te zien hoe jongeren op dit continent hun energie besteden aan de strijd tegen COVID-19. Er zijn unieke oplossingen ontstaan, zoals tools op zonne-energie om contactloos handen te wassen en mobiele applicaties die inspelen op de groeiende connectiviteit in Afrika.’

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Afrika ten zuiden van de Sahara

Volgens de World Intellectual Property Organization is in meer ontwikkelde economieën meestal ook de sterkste innovatiekracht aanwezig. Sommige economieën doorbraken dit patroon echter door veel beter of slechter te presteren dan verwacht.

Afrika ten zuiden van de Sahara presteerde boven verwachting, gezien het niveau van ontwikkeling. Uit een studie van de Wereldbank bleek eerder dat Afrikaanse landen, met 0,01 procent per hoofd van de bevolking, veel minder investeren in innovatie dan rijke landen. Het continent laat daarmee veel potentieel liggen, zegt de bank.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.