COVID-19 verstoort preventie, diagnose en, behandeling

Coronapandemie doet ook malaria weer toenemen

UNDP / Joydeep Mukherjee (CC BY-NC-ND 2.0)

De coronapandemie heeft geleid tot een duidelijke toename van het aantal sterfgevallen door malaria. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Volgens de WHO waren er vorig jaar 241 miljoen malariagevallen en 627.000 malariadoden in de wereld. Dat is een duidelijke stijging ten opzichte van het jaar ervoor: 14 miljoen meer besmettingen en 69.000 meer doden.

Twee derde van die oversterfte is volgens het rapport te wijten aan de coronapandemie, die de preventie, diagnose en behandeling van malaria verstoort.

Ergste vermeden

Toch had het nog veel erger kunnen zijn, zegt de WHO. In de begindagen van de pandemie vreesde de organisatie zelfs een verdubbeling van het aantal malariadoden in Afrika ten zuiden van de Sahara. Maar veel landen hebben daarop snel actie ondernomen om hun malariaprogrammas te versterken en zo een worstcasescenario af te wenden.

‘Dankzij het harde werk van overheden in door malaria getroffen landen zijn de ergste voorspellingen van de impact van COVID niet uitgekomen.’

‘Dankzij het harde werk van overheden in door malaria getroffen landen zijn de ergste voorspellingen van de impact van COVID niet uitgekomen’, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. ‘Nu moeten we diezelfde energie en toewijding aanwenden om de door de pandemie veroorzaakte tegenslagen ongedaan te maken en het tempo van de vooruitgang tegen deze ziekte op te voeren.’

Afrika ten zuiden van de Sahara blijft wel de zwaarste last dragen, met 95 procent van alle malariagevallen en 96 procent van alle sterfgevallen in 2020. Vier op de vijf slachtoffers zijn kinderen jonger dan vijf jaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2828   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2828  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.