‘Dit is belangrijkste tegenslag in ons twintigjarige bestaan’, klinkt het bij Global Fund

COVID vertraagt strijd tegen hiv, tbc en malaria

Rick Scavetta, U.S. Army Africa (CC BY 2.0)

De pandemie heeft het voorbije anderhalf jaar een verwoestende impact gehad op de strijd tegen hiv, tuberculose en malaria, volgens een rapport van Global Fund.

‘Voor het eerst in de geschiedenis van het Global Fund zijn belangrijke resultaten van ons programma achteruitgegaan’, zegt Peter Sands, uitvoerend directeur van het Global Fund.

Global Fund investeert jaarlijks 4 miljard dollar in bestrijdingsprogramma’s in meer dan 100 landen.

Het Global Fund is een internationaal samenwerkingsverband dat is opgezet om aids, tuberculose en malaria de wereld uit te helpen. Jaarlijks investeert het 4 miljard dollar in bestrijdingsprogramma’s in meer dan 100 landen.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

Minder besnijdenissen

In vergelijking met 2019 daalde het aantal mensen dat bereikt werd met hiv-preventie en -behandelingscampagnes vorig jaar met 11 procent. Volgens het rapport is er ook een ernstige daling, 27 procent, van het aantal mannen dat een vrijwillige medische besnijdenis laat uitvoeren - een belangrijke manier om de verspreiding van hiv te stoppen.

Wereldwijd is er ook 22 procent minder getest op de seksueel overdraagbare aandoening, waardoor er minder nieuwe behandelingen gestart zijn. Vooral kwetsbare bevolkingsgroepen - die historisch al disproportioneel worden getroffen door hiv - worden minder bereikt.

Tuberculose

Het aantal patiënten dat is behandeld voor resistente vormen van tuberculose is gedaald met ‘een duizelingwekkende’ 19 procent, voor patiënten met extreem resistente tuberculose is dat zelfs 37 procent.

De toenemende resistentie aan de geneesmiddelen waarmee de bacteriële longziekte wordt behandeld is op zich al een groeiend probleem, en gunstige therapieresultaten verkrijgen wordt steeds moeilijker. Het is dus cruciaal dat patiënten toegang hebben tot de juiste behandeling, zegt het fonds.

In 2020 zijn volgens het rapport zo’n 4,7 miljoen mensen behandeld voor tbc, ongeveer een miljoen minder dan in 2019. Interventies ter bestrijding van malaria lijken ‘minder zwaar getroffen te zijn door COVID-19 dan de andere twee ziekten’, aldus het rapport. Het aantal onderzochte verdachte gevallen daalde met 4,3 procent en het aantal behandelde gevallen met 0,5 procent.

Terugval

Sands had gehoopt dat hij voor de twintigste verjaardag van zijn organisatie hoopvolle resultaten zou kunnen voorleggen. ‘Maar de pandemie is de belangrijkste tegenslag in de strijd tegen hiv, tbc en malaria in ons twintigjarige bestaan. Dat zijn ziekten die meer dan twee miljoen mensen per jaar doden. Het verergert bestaande ongelijkheden en onttrekt cruciale middelen aan onze programma’s.’

‘Het verergert bestaande ongelijkheden en onttrekt cruciale middelen aan onze programma’s.’

In de jaren voordien werd er nochtans succes geboekt in de strijd tegen hiv: In 2020 stierven 680.000 mensen aan de gevolgen van aids, een daling met 47 procent tegenover tien jaar eerder. Ook wat malaria betreft is er tussen 2010 en 2017 een aanzienlijke daling van het aantal gevallen en doden, hoewel die de laatste jaren gestagneerd was.

Maar Sands maakt zich vooral zorgen over de COVID-impact op de campagne tegen tuberculose. Na vele jaren waarbij er nauwelijks vooruitgang is gemaakt, begon de wereld eindelijk wat greep te krijgen op de ziekte. In verschillende kwetsbare landen werden grote testcampagnes opgezet, waardoor er 600.000 mensen meer werden gediagnosticeerd in 2019 dan het jaar voordien. ‘Nu is dat helaas weer teruggezakt en dat is een flinke tegenvaller.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.