Crisis doet Keniaanse bloemensector verwelken
Peter Dhondt
21 september 2009
Keniaanse bloemenkwekers hebben dit jaar al een derde minder geproduceerd dan in 2008. De internationale economische crisis en de droogte in Kenia treffen de jarenlang bloeiende nijverheid onverwacht hard. Sommige bloemenkwekers schakelen al over op groenten en brengen daarmee kleine boeren in de verdrukking.
Kenia heeft zich de voorbije decennia opgewerkt tot een bloemengrootmacht. Het land is de grootste exporteur van snijbloemen naar de EU. Maar na meer dan twintig jaar groei gaat het nu opeens hard bergaf in de sector, meldt de Keniaanse nieuwssite The EastAfrican. Volgens de Keniaanse Bloemenraad hebben de telers in Kenia van januari tot eind augustus maar 80.000 ton bloemen geproduceerd, 40.000 ton minder dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De verwachting is dat de negatieve groei zich de komende maanden nog doorzet.
Europese vraag keldert
Kenia exporteert vooral bloemen naar Europa. Volgens verschillende rapporten heeft de crisis de vraag naar bloemen daar met ongeveer 30 procent doen teruglopen. Bovendien voert Colombia, na Nederland de grootste exporteur van bloemen in de wereld, meer bloemen uit naar Europa omdat de markt in de VS is ingestort.
Telers uit de streek van Naivasha, de belangrijkste bloemenregio in Kenia, moesten hun productie ook verminderen omdat ze geen irrigatiewater genoeg meer hebben. Het waterpeil in het meer van Naivasha daalt schrikbarend, en de overheid heeft een rantsoeneringsprogramma opgezet om dat tegen te gaan. Water voor huishoudelijk gebruik krijgt daarbij voorrang. Het meer viel in het verleden al twee keer droog.
Ontslagen
In de Keniaanse tuinbouwsector werken een half miljoen mensen. Bloementelers zeggen dat ze de komende maanden mensen zullen moeten afdanken. Ze vrezen echter conflicten met de machtige vakbonden. Op sommige plantages zijn er arbeiders naar huis gestuurd met de belofte dat ze mogen terugkeren als de vraag weer aantrekt.
Andere bloementelers kweken nu groenten in een deel van hun serres. De droogte heeft de groenteprijzen immers doen stijgen. Dat gaat ten koste van de honderdduizenden kleine landbouwers, die traditioneel de groenteteelt voor hun rekening nemen.
Om ontslagen zoveel mogelijk te vermijden, overweegt de Keniaanse overheid volgens The EastAfrican de bloemenplantages het statuut van Speciale Economische Zone toe te kennen. Dat zou de belastingdruk op de bedrijven verminderen. De sector hoopt ook op een snellere terugbetaling van btw-tegoeden, en stelt voor dat de regering een stabilisatie- en marketingfonds opricht.
De Keniaanse bloemensector kreeg ook vorig jaar al een klap door het geweld dat in het land uitbrak na lang aanslepende betwistingen over de uitslag van de presidentsverkiezingen van december 2007. Het land zag ook twee grote bloementelers uitwijken naar Ethiopië. Daar liggen de lonen lager, al is de transportinfrastructuur er veel slechter. Voor Kenia staat er veel op het spel. De bloemensector is een belangrijke deviezenbron en vertegenwoordigt vijf procent van het Keniaanse bruto binnenlands product.