Crisis duurt al jaren voor arme Amerikanen

Nieuws

Crisis duurt al jaren voor arme Amerikanen

Adrianne Appel

22 oktober 2008

Waarom zijn de VS niet veel vroeger met een financieel reddingsplan voor de dag gekomen? Volgens een nieuwe studie leven miljoenen arme Amerikanen al jaren in een crisissituatie.

Wall Street heeft de laatste jaren goed geboerd maar voor miljoenen arme Amerikanen is het leven er alleen maar op achteruit gegaan, zegt de nieuwe studie, “”Still Working Hard, Still Falling Short”. “De harde realiteit is dat al te veel werkende Amerikaanse gezinnen al jaren in een crisissituatie leven”, zegt Brandon Roberts, directeur van het Working Poor Families Project en medeauteur van het rapport. Zo’n 42 miljoenen volwassenen en hun kinderen verdienen te weinig om aan hun basisbehoeften, eten en een huis, te voldoen, zegt Roberts. “Het gaat om veel meer werkende families dan de regering erkent”.

Plank

Volgens de studie is een gezin van vier arm als het minder dan 32.200 euro per jaar verdient (behalve in Alaska en Hawaii, waar de lonen en kosten hoger liggen). De federale regering legt de lat op 16.000 euro. De studie hanteert een hogere grens omdat gezinnen tot 32.200 euro vaak problemen hebben om brood op de plank te krijgen en de huur te betalen; van een ziekteverzekering is al helemaal geen sprake.
Voor meer dan een op vijf voltijdse jobs in de VS bedraagt het loon minder dan 12.100 euro, aldus Roberts. De arme werkende Amerikanen zijn vaak aan de slag als kassier, schoonmaker, conciërge, verpleeghulp of kelner.

Mike Chavez, woordvoerder van SEIU West, een vakbond van onderhouds- en veiligheidspersoneel, zegt dat veel mensen die hij kent, ongeveer 7,50 euro per uur verdienen. “Dat betekent dat verschillende gezinnen onder hetzelfde dak moeten gaan wonen. Een ziekteverzekering kunnen ze zich niet veroorloven. Veel van onze leden hebben het over een dagelijks gevecht, over verschillende jobs tegelijk moeten doen, over de keuze tussen de huur betalen en eten op tafel krijgen.”

Bij de minderheden zitten vier op tien gezinnen onder de armoedegrens, bij blanke gezinnen is dat een op vijf, ontdekte de studie. Een derde van de Amerikaanse kinderen komt uit een arm gezin waar beide ouders voltijds werken.

Inflatie

Van 2002 tot 2006 zijn er 350.000 arme werkende gezinnen bijgekomen, vooral een gevolg van de inflatie, van het verlies van een goed betaalde baan en van het verdwijnen van huisvestings-, voedsel- en andere sociale programma’s. Als de recessie in de VS aanhoudt, worden de zaken er alleen maar slechter op voor de werkende armen, vooral als ze geen overheidssteun krijgen, waarschuwde de studie.

Uit de bevolkingscijfers van 2007 leidt het Centre on Budget Policies and Priorities, een denktank uit Washington, ook af dat het aantal armen de laatste tijd gestegen is. “Voor het eerst zijn de armoede en de inkomens van werkende gezinnen verslechterd ondanks zes opeenvolgende jaren van economische groei”, zegt het centrum.
“De nieuwe gegevens tonen dat de economische expansie die in 2001 begonnen is, de slechtste ooit is op het vlak van armoede en gemiddeld inkomen. De gegevens bewijzen opnieuw dat de opbrengst van de groei zeer ongelijk verdeeld werd en vooral de gezinnen met hogere inkomens ten goede kwamen. De bedrijfswinsten daarentegen stegen veel sterker in de expansie van 2001 tot 2007.”