Crisis zorgt voor steeds meer uitval onder Vietnamese schoolkinderen

Nieuws

Crisis zorgt voor steeds meer uitval onder Vietnamese schoolkinderen

Tran Dinh Thanh Lam

11 februari 2010

Steeds meer Vietnamezen halen hun kinderen van school omdat ze moeten helpen bij het vergaren van het gezinsinkomen. Volgens het Vietnamese ministerie van Onderwijs vertrokken 138.000 leerlingen voortijdig in het schooljaar 2007-2008. Sindsdien is hun aantal gestegen tot 147.000.

“De staat doet van alles - zoals gratis tekstboeken en gratis onderwijs voor kinderen op het platteland - maar daarmee krijgen we de kinderen niet terug op school. De inflatie zorgt ervoor dat mensen eerst denken aan voedsel en kleding”, zegt Truong Thi Mai, hoofd van de afdeling Sociale Zaken van het parlement.

De Vietnamese export heeft last van de wereldwijde financiële crisis en bedrijven moeten daarom noodgedwongen de productie vertragen of mensen ontslaan. In 2009 was de economische groei in Vietnam slechts 5,2 procent, de laagste groei in de afgelopen elf jaar. Alleen al in het eerste kwartaal van 2009, nam de groei af naar 3,1 procent.

Hoewel Vietnam minder hard geraakt lijkt te worden dan buurlanden zoals Thailand en Singapore zakte de productie bij kleine en middelgrote bedrijven plotseling in en gingen er meer bedrijven failliet.

Migranten

Ook de terugkeer van Vietnamese migranten die hun werk in het buitenland kwijtraakten, legde extra druk op de werkgelegenheid.

Vietnam kende in de afgelopen decennia een indrukwekkende economische groei en succes in armoedebestrijding. Het armoedecijfer daalde van 17,2 procent in 2001 tot minder dan 7 procent in 2005. In 2008 en 2009 steeg dit echter naar 19,5 procent.

Gezinnen moeten de broekriem aanhalen, maar ook de uitgaven voor kinderwelzijn lijden onder de crisis. Zo’n 7,6 miljoen kinderen hebben geen adequaat onderdak, 5 miljoen kinderen missen faciliteiten voor basishygiëne en 2,4 miljoen kinderen hebben geen schoon drinkwater. Ongeveer 3,4 miljoen kinderen hebben geen toegang tot informatie, 2 miljoen kinderen lijden aan ondervoeding en 3 miljoen kinderen gaan niet naar school.