Cuba en VS pakken samen olievervuiling in Golf van Mexico aan

Cuba en de VS gaan samen de olievervuiling in de Golf van Mexico aanpakken. Het akkoord betekent een nieuwe stap in de normalisering van de relaties tussen beide landen.

  • Osvaldo Montero CC BY-NC 2.0) Osvaldo Montero CC BY-NC 2.0)

Tijdens de laatste dagen van het presidentschap van Barack Obama hebben de VS en Cuba een akkoord gesloten over de Golf van Mexico en de Straat van Florida, de zeestraat tussen beide landen. Dat moet lozingen van olie en andere toxische stoffen voorkomen, beperken en opruimen.

Het akkoord is ondertekend door de Cubaanse viceminister voor Transport, Eduardo Rodríguez, en de Amerikaanse ambassadeur in Cuba, Jeffrey De Laurentis.

Het akkoord is een nieuwe stap in de normalisering van de relaties tussen beide landen, die twee jaar geleden onder impuls van Barack Obama is ingezet.

Onderlinge relaties herstellen

‘Het creëren van een wederzijds kader met de diplomatieke, juridische en technische elementen om zich voor te bereiden en te reageren op olielozingen in zee is vooral belangrijk voor buren die zich op 90 zeemijl (166 kilometer) van elkaar bevinden’, zei De Laurentis bij de ondertekening.

Rodríguez benadrukte dat het Amerikaanse embargo tegen Cuba operaties tegen olielozingen in de Golf van Mexico bemoeilijken.

‘Cuba’s capaciteit om de eigen kust te beschermen wordt beperkt doordat het geen toegang heeft tot goederen of apparatuur uit de Verenigde Staten’, zegt Lee Hunt, een Amerikaanse consultant die in oliewinning is gespecialiseerd.

Om een ramp zoals die met het boorplatform Deepwater Horizon in 2010 te vermijden heeft Cuba betere middelen nodig om olie op te ruimen

Volgens Hunt boort Cuba naar olie op 50 tot 60 zeemijl (90 tot 110 kilometer) voor de kust van Florida met installaties die niet van de beste kwaliteit zijn.

Cuba kan vandaag een lek moeilijk oplossen als gevolg van het embargo, de internationale maritieme grenzen en het gebrek aan geschikt materiaal.

Om een ramp zoals die met het boorplatform Deepwater Horizon in 2010 te vermijden heeft Cuba betere middelen nodig om olie op te ruimen en daarvoor is samenwerking met de VS nodig, zegt Hunt.

Volgens de Cubaanse media was het de Amerikaanse regering die in 2015 een akkoord over olielozingen voorstelde. Men gaat ervan uit dat er twee jaar eerder al gesprekken begonnen tussen experts van beide landen over een gezamenlijke aanpak.

Op 17 december 2014 kondigden Barack Obama en de Cubaanse president Raúl Castro aan dat beide landen na vijftig jaar vijandigheden hun onderlinge relaties weer zouden herstellen. Op 20 juli 2015 gingen in Washington en Havana ambassades van beide landen open.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.