Cuba en de EU opnieuw rond de tafel

Cuba heeft besloten gesprekken met de Europese Unie (EU) over een samenwerkingsovereenkomst voort te zetten, naast onderhandelingen met de VS over de normalisering van de diplomatieke betrekkingen.

  • European Parliament (CC BY-NC-ND 2.0) Diplomatieke gesprekken tussen Cuba en de EU gaan van start hoewel de Cubaanse dissident Guillermo Fariñas vijf jaar geleden nog de Sakharovprijs voor de vrijheid van het denken in ontvangst mocht nemen in het Europees Parlement. European Parliament (CC BY-NC-ND 2.0)

Cuba is het enige Latijns-Amerikaanse land dat geen samenwerkingsovereenkomst heeft met de EU.

Deze week beginnen de besprekingen over het aanhalen van de banden tussen de VS en Cuba. De relatie tussen beide landen was meer dan een halve eeuw vijandig. Brussel en Havana hebben op 4 en 5 maart een derde ronde gepland van de onderhandelingen die vorig jaar april begonnen in de Cubaanse hoofdstad.

‘Aanvankelijk dachten we dat de EU gedaald was op de lijst met prioriteiten’, zegt de Europese ambassadeur in Havana, Herman Portocarero. ‘Nu blijkt dat dat niet zo is en dat Cuba beide processen gelijktijdig wil aangaan. Dat is goed nieuws.’

Delegaties uit Cuba en de VS ontmoeten elkaar op 21 en 22 januari in Havana. Het is de eerste bijeenkomst na de aankondiging van beide regeringen dat de diplomatieke betrekkingen hersteld zullen worden en Washington op 15 januari nieuwe maatregelen aankondigde om handel en reizen tussen de landen te vergemakkelijken.

Cuba is het enige Latijns-Amerikaanse land dat geen samenwerkingsovereenkomst heeft met de EU. In 2008 werden de eerste stappen gezet in de richting van zo’n overeenkomst, eind april 2014 volgde een eerste ronde gesprekken over een toekomstig akkoord, zegt Portocarero. Die overeenkomst moet volgens hem onder meer betrekking hebben op de rol van maatschappelijke organisaties en de belangrijkste kwesties op het gebied van langdurige samenwerking.

Een tweede bijeenkomst werd in augustus in Brussel gehouden en op 8 en 9 januari had een derde moeten volgen. Die werd begin december echter door de Cubaanse autoriteiten uitgesteld zonder nieuwe datum af te spreken, kennelijk vanwege een overvolle agenda.

Venezuela

Het belangrijkste doel van de Cubaanse diplomatie is het bevorderen van de handel en het aantrekken van kapitaal.

In 2014 versterkte Cuba de relaties met de rest van Latijns-Amerika, het Caraïbische gebied en traditionele bondgenoten als China en Rusland. Het jaar eindigde met de historische aankondiging van toenadering tot de VS. Daardoor bevindt Havana zich nu in een andere positie in de onderhandelingen met Brussel.

Het belangrijkste doel van de Cubaanse diplomatie is het bevorderen van de handel en het aantrekken van kapitaal onder een nieuwe wet voor buitenlandse investeringen. De Europese Unie is momenteel de tweede handelspartner van Cuba, na Venezuela. Economische problemen in dat land doen twijfel rijzen over de vraag hoe de sterke handelsbanden met Cuba zich zullen ontwikkelen. Volgens de laatst beschikbare cijfers uit 2013, bedroeg de Cubaanse import uit de EU in dat jaar 1,83 miljard dollar. De export bedroeg 838 miljoen dollar.

De regering van Raúl Castro hoopt dat een samenwerkingsovereenkomst met de EU leidt tot groei van de handel, maar ook tot diversificatie van economische banden, gezien de mogelijkheid van normalisering van de relatie met de VS en een daaraan gekoppelde opheffing van het Amerikaanse handelsembargo, zeggen analisten.

Portocarero denkt dat de nieuwe relatie van Cuba met de VS alle processen zal versnellen. ‘Als de Cubaanse autoriteiten de balans willen bewaren, zodat niet alles nu de door de VS gemonopoliseerd wordt, zullen ze ons de aandacht moeten geven die we verdienen’, zegt hij. Europa krijgt nog steeds hoge boetes vanuit de VS opgelegd vanwege de Wet Helms-Burton. Die Amerikaanse wet legt sancties op aan niet-Amerikaanse bedrijven die handel drijven met Cuba. ‘Hier zullen we het over moeten hebben met onze vrienden in de VS’, zegt Portocarero. ‘Het is niet acceptabel voor ons dat we het doelwit blijven van sancties en boetes voor de Europese financiële sector, terwijl in de VS de restricties worden versoepeld.’

Cuba heeft aangegeven voor normale groei van de economie zo’n 2,2 miljard euro per jaar aan investeringen nodig te hebben. De speciale economische zone Mariel, die 465 vierkante kilometer beslaat ten westen van Havana, heeft een moderne haven die gebouwd is met geld uit Brazilië, en ruimte voor productieactiviteiten gefinancierd door buitenlandse investeerders.

Tijdens de derde ronde van de besprekingen met de EU staan onder meer mensenrechten, de rol van maatschappelijke organisaties en goed bestuur op de agenda. Dit zijn gevoelige onderwerpen voor de Cubaanse regering, die geen internationale kritiek hierop accepteert.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.