"Cuba kan zich met ontwikkelde landen meten"
Dalia Acosta
11 oktober 2011
Cuba kan zich nog altijd met de ontwikkelde landen meten, zegt het VN-bureau dat de ontwikkelingsindex berekent. Cuba was in de laatste index geschrapt, bij gebrek aan goed cijfermateriaal, maar mag nu terugkeren.
Na de uitsluiting van Cuba van de Human Development Index (HDI) 2010 volgde er dialoog en consultatie met de VN. Tijdens een bezoek aan Cuba eind september verklaarde de nieuwe directeur van het Human Development Report (HDR)-bureau bij het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP), Khalid Malik, dat ze nu klaar zijn om opnieuw samen te werken met het UNDP-kantoor in Cuba.
Een van de hoofdredenen van zijn bezoek was de officiële voorstelling aan de Cubaanse autoriteiten van methodologische aanpassingen waardoor Cuba met terugwerkende kracht opnieuw kan worden opgenomen in de Human Development Index.
Volgens het UNDP was Cuba van de Index 2010 geschrapt omdat de officiële inkomenscijfers ontbraken. Deze cijfers worden doorgaans door de Wereldbank en het IMF bezorgd. Inkomen is een van de drie indicatoren voor de index, samen met gezondheid en onderwijs.
Er ontstond ook twijfel over de betrouwbaarheid van Cuba’s positie in vorige rapporten van de Human Development Index, omdat het moeilijk is om cijfers te vergelijken van een land waar de economie twee munteenheden gebruikt.
Palau en Palestina
“Hun cijfers zien er zeer vreemd uit omdat er twee wisselkoersen zijn”, legt Malik uit aan IPS. “Het is een technisch probleem en misschien was het niet de juiste beslissing om Cuba van de lijst te schrappen.”
“Nadien hebben we veel tijd geïnvesteerd om een betrouwbare methode te vinden waarbij er geen omzetting nodig is, zodat we met een formule cijfers verkregen die wel accuraat lijken. Vervolgens pasten we deze formule toe om alle resultaten van Cuba in het verleden te updaten”, zegt hij.
Net als Cuba verdwenen in 2010 ook Palau en de bezette Palestijnse gebieden van de lijst door problemen met hun cijfermateriaal. De situatie was voer voor discussies en zette experts in statistiek aan verschillende instituten aan het werk. Uiteindelijk mochten de drie landen terugkeren naar de Human Development Index en staan er voortaan meer dan 180 landen op de lijst, in plaats van 169.
Embargo
De nieuwe methodologie maakte een schatting mogelijk waarbij Cuba op de 53ste plaats zou hebben gestaan van de HDI 2010, bij de landen met een hoge menselijke ontwikkeling. In Latijns-Amerika en de Caraïben zou het zesde zijn geëindigd.
“Cuba is het enige Latijns-Amerikaanse land waar de levensverwachting met twee jaar stijgt en de verwachte jaren scholing met vijf jaar. Dat zijn opmerkelijke verbeteringen voor een land dat al zeer hoge gezondheids- en onderwijsindicatoren had aan het begin van het decennium”, staat in een artikel van Francisco Rodríguez en Clara García, onderzoekers van het HDR-bureau.
De rapporten kunnen echter geen rekening houden met specifieke aspecten van een land, zoals de mogelijke impact op menselijke ontwikkeling van een bijna vijftig jaar durend embargo van de VS tegen Cuba, gaf Malik toe.