Cuba laat dissidente arts vertrekken

Nieuws

Cuba laat dissidente arts vertrekken

Patricia Grogg

14 juni 2009

Een dissidente Cubaanse neurochirurg mag nu toch haar zieke moeder in Argentinië bezoeken. De zaak heeft jarenlang voor diplomatieke spanningen gezorgd tussen beide landen.

“Ik denk dat de situatie van mijn moeder hen uiteindelijk heeft doen besluiten mij de toestemming te geven”, zegt de 66-jarige Hilda Molina, neurochirurg en voormalig parlementslid.
Molina mag Cuba verlaten voor drie maanden. Haar 90-jarige moeder, Hilda Morejón, die sinds vorig jaar in Buenos Aires woont bij Molina’s zoon, is “zeer ziek”, zegt de neurochirurg.
De weigering om Molina naar haar familie Argentinië te laten reizen, veroorzaakte hevige spanningen tussen Buenos Aires en Havana. Dat was vooral zo in december 2004, toen Molina gedurende 48 uur in de Argentijnse ambassade verbleef en het gerucht de kop op stak dat ze politiek asiel zou vragen.

Mensenrechtenraad

De koerswijziging in de zaak-Molina komt er enkele dagen nadat de VN-Mensenrechtentraad het rapport van de Cubaanse regering over de mensenrechtensituatie op het eiland heeft aangenomen. Ook met de Europese Unie komen er binnenkort gesprekken over hetzelfde thema.
Molina leidde tot 1994 het Internationaal Centrum voor Neurologisch Herstel (Ciren). Ze stapte op omdat ze het niet eens was met het gezondheidsbeleid van de regering. Ze stapte ook uit de Communistische Partij en nam ontslag uit het parlement. Ze beschouwt zichzelf evenwel niet als een politiek activiste.
Twee weken geleden schreef Molina een brief naar president Raúl Castro en andere autoriteiten. “Ik zei hen dat ik bereid was voor God te zweren dat ik zou terugkeren.”
Het was de Argentijnse president Cristina Fernández die vrijdag het nieuws bekend maakte aan de pers. “We zijn zeer verheugd over deze geste van de Cubaanse regering”, zei Fernández, die in januari een bezoek heeft gebracht aan Cuba.