Cuba maakt geslachtsoperaties gratis

Nieuws

Cuba maakt geslachtsoperaties gratis

Dalia Acosta

08 juni 2008

Na Brazilië gaat ook Cuba gratis geslachtsveranderingsoperaties mogelijk maken voor transseksuelen. “De operaties kunnen beginnen van zodra het Cubaanse medische team klaar is”, zegt seksuologe Mariela Castro, de dochter van president Raúl Castro.

Mariela Castro leidt het Cubanse nationale centrum voor seksuele voorlichting (CENESEX) en is sinds 2004 de drijvende kracht achter de inspanningen voor een volwaardige gezondheidszorg voor Cubaanse transseksuelen. Na maanden van voorbereiding zouden de Cubaanse dokters dit jaar nog met de eerste operaties kunnen beginnen.
De nieuwe wet vertrouwt de operaties toe aan centrum dat de transseksuelen van begin tot einde moet begeleiden. “We hebben aan alle aspecten van medische zorg gedacht”, zei Castro, “inclusief een operatie voor wie ervoor in aanmerking komt en de ingreep ook wil. Dat is niet bij alle transseksuelen het geval.”
Het centrum treedt in de voetsporen van de nationale commissie die CENESEX in 2005 oprichtte voor de medische begeleiding van mensen die zich ongemakkelijk voelen met het geslacht van het lichaam waarin ze geboren werden. Die commissie ontving 92 aanvragen en diagnosticeerde 27 personen als transseksuelen. Negentien van hen hebben de wens uitgedrukt om onder het mes te gaan.
Een van hen is Juani, die in 1972 al werd erkend als een man die werd geboren in het lichaam van een vrouw. Op 17 mei, de internationale dag tegen homofobie, sprak ze enkele honderden mensen toe in Havana. “Zelfs als ik negentig jaar ben als de operatie worden toegelaten, dan nog zou ik het doen. “Zelfs als ik sterf op de operatietafel zou ik willen dat de dokters de klus afwerken, zodat ik in de dood tenminste kan zijn wat ik altijd al wilde zijn.”

Juridische geslachtsverandering

Van de 27 ‘erkende’ transseksuelen zijn er al 13 in geslaagd juridisch van geslacht te veranderen, met nieuwe namen en foto’s op hun identiteitspapieren. Zeven anderen wachten op goedkeuring door het ministerie van justitie. Op twee personen na zijn alle transseksuelen mannen die graag vrouw willen worden. De meesten zijn blank, meer dan de helft woont in de hoofdstad Havana en slechts vijf hebben de middelbare school afgemaakt.
“Transseksualiteit is een realiteit waarop de samenleving een gepast antwoord moet bieden”, zegt Castro. Volgens haar maken veel transseksuelen de school niet af omdat ze bij leraars, klasgenoten en familie op een muur van onbegrip stoten.