Cuba probeert VS te isoleren in Algemene Vergadering VN

Nieuws

Cuba probeert VS te isoleren in Algemene Vergadering VN

Patricia Grogg

19 september 2007

De Cubaanse regering dient in oktober voor de zestiende keer een motie in bij de VN tegen het Amerikaanse handelsembargo tegen Cuba. De 45 jaar oude maatregel heeft het Caribische eiland al 64 miljard euro gekost. Bij de vorige stemming kreeg Cuba 182 lidstaten achter zich.

Toen Cuba in 1992 in de Algemene Vergadering van de VN voor het eerst een motie voorlegde die de VS oproept het handelsembargo op te heffen, kon het 59 landen overtuigen mee te stemmen. Sindsdien neemt de steun voor het Cubaanse voorstel gestaag toe. Vorig jaar stemden alleen Israël, Palau en de Marshalleilanden nog samen met de VS tegen de motie. Alleen Micronesië onthield zich.
Cuba wil in de eerste plaats nog eens duidelijk maken dat het Amerikaanse Cubabeleid op algemene internationale afwijzing stuit, zegt de Cubaanse buitenlandminister Felipe Pérez Roque. Pérez Roque omschrijft het embargo als genocide en als een niet-verklaarde oorlog tegen een land dat geen bedreiging vormt voor de VS.
De steun van de Europese Unie is cruciaal voor Cuba. De landen van de Europese Unie stemden de voorbije jaren gezamenlijk voor de resolutie, maar de Unie is tegelijk kritisch over de mensenrechtensituatie op Cuba. Europese oproepen tot democratische hervormingen en diplomatieke sancties naar aanleiding van de arrestatie van dissidenten en de terechtstelling van drie vluchtelingen, leidden er in 2003 toe dat de politieke dialoog tussen de EU en Cuba formeel werd bevroren.
Nu heeft Pérez Roque aangekondigd dat er in de marge van de komende zitting van de Algemene Vergadering een “verkennende ontmoeting” komt met de Europese Troika (Duitsland, Portugal en Slovenië) en met de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Miguel Ángel Moratinos. Met name Portugal en Spanje stellen zich toeschietelijk op tegenover Cuba.