Cuba stopt hiv-overdracht op kinderen

Cuba is het eerste land dat officieel erkenning heeft gekregen voor het stoppen van de overdracht van hiv en syfilis van moeder op kind. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie begin juli bekendgemaakt.

  • cL0d (CC BY-SA 2.0) Een kind rust uit op de schouder van zijn vader in Havana, augustus 2011. cL0d (CC BY-SA 2.0)

In 2013 werden er in het land slechts twee baby’s geboren met hiv.

Michel Sidibé, directeur van Unaids, zei in een persbericht dat dat laat zien dat het mogelijk is een einde te maken aan de aidsepidemie. ‘We verwachten dat Cuba het eerste land is in een reeks landen die validatie zullen vragen van het feit dat ze de epidemie onder kinderen gestopt hebben.’

In 2013 werden wereldwijd naar schatting 240.000 kinderen geboren met hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Dat was een verbetering ten opzichte van 2009, toen 400.000 baby’s positief getest werden. De wereldwijde doelstelling om het aantal infecties bij kinderen terug te brengen tot 40.000 in 2015, wordt echter niet gehaald.

UN Geneva (CC BY-NC-ND 2.0)
Michel Sidibé, directeur van Unaids: ‘We verwachten dat Cuba het eerste land is in een reeks landen die validatie zullen vragen van het feit dat ze de epidemie onder kinderen gestopt hebben.’
UN Geneva (CC BY-NC-ND 2.0)

Tijdige zorg

Elk jaar worden meer dan 1,4 miljoen hiv-positieve vrouwen zwanger. Zonder goede behandeling, is er 15 tot 45 procent kans dat het virus wordt overgedragen op het kind, tijdens de zwangerschap, bevalling of het geven van borstvoeding. Als moeder en kind goede antiretrovirale medicijnen krijgen, loopt het risico op besmetting van het kind terug tot 1 procent.

Elk jaar worden meer dan 1,4 miljoen hiv-positieve vrouwen zwanger.

Sinds 2010 heeft de Panamerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO), die functioneert als regionaal kantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), met partners in Cuba en andere landen een omvangrijk programma uitgerold om de overdracht van moeder op kind te bestrijden. Hierbij is sprake van vroege prenatale zorg, tests voor zwangere vrouwen en hun partners, keizersnedes en vervanging van borstvoeding.

De WHO en zijn partnerorganisaties publiceerden in 2014 voor het eerst richtlijnen en criteria voor validatie van de eliminatie van de overdracht van moeder op kind. Omdat behandeling en preventie nooit 100 procent effectiviteit garanderen, wordt ‘eliminatie’ gedefinieerd als ‘een vermindering van de overdracht tot zo’n laag niveau, dat het niet langer wordt gezien als een probleem voor de volksgezondheid’, zegt de PAHO.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.