Cuba wapent zich tegen droogte met “bouwwerk van de eeuw”

Nieuws

Cuba wapent zich tegen droogte met “bouwwerk van de eeuw”

Cuba wapent zich tegen droogte met “bouwwerk van de eeuw”
Cuba wapent zich tegen droogte met “bouwwerk van de eeuw”

IPS

29 augustus 2016

In Cuba spreken ze van “het bouwwerk van de eeuw”. Een systeem van kanalen en tunnels moet water van de ene kant van het eiland naar de andere kant brengen. Cuba wapent zich zo tegen de toenemende droogte.

De bouw van de Oost-Westverbinding, een complex systeem van kanalen en tunnels, moet een oplossing bieden voor de steeds langere droogteperiodes, een gevolg van de klimaatverandering.

Water in de bergen

Cuba plant nog twee van die verbindingen, maar deze verbinding, tussen de oostelijke provincie Holguín en de centrale provincie Camagüey, is de meeste complexe, door zijn oppervlakte en de omvang van de werken.

‘In Holguín bevindt het water zich in de bergen, waar geen vruchtbare grond is, en omgekeerd’, zegt gouverneur Julio César Estupiñán. ‘Daarom moeten we het water brengen naar waar zich de beste grond bevindt.’

Geen irrigatie

Holguín is met 1,3 miljoen inwoners de op twee na meest bevolkte provincie van het land en is van groot belang voor de Cubaanse landbouw.

De huidige waterinfrastructuur maakt het niet mogelijk duurzame plannen te maken om de landbouwoogsten te verbeteren, zegt Estupiñán.

Veel landbouwterreinen hebben geen irrigatie beschikbaar. De voedselproductie blijft daardoor achter.

Waterreservoir

De aanleg van een waterreservoir, in de gemeente Mayarí, krijgt voorrang. ‘Een miljoeneninvestering, maar een die een impact zal hebben op de economie van de provincie en het hele land’, zegt Estupiñán.

Het reservoir moet de irrigatie van 40.000 hectare landbouwgrond mogelijk maken. ‘Dat zal de productie daar verdubbelen of verdrievoudigen.’

De droogte wordt steeds intenser in Cuba. Dit jaar kende Holguín meer dan zes maanden droogte.

Ook drinkwater

Ook de drinkwatervoorziening moet erop vooruitgaan. Vandaag zitten steden als Banes en Antillas bijna zonder water als gevolg van de droogte.

De drie grote projecten voor watertransport, die vijftien jaar zullen duren en een impact zullen hebben op bijna de helft van het grondgebied, zijn de grootste bouwwerken sinds 2005. Toen hernam de regering een oud plan om niet gebruikt regenwater op te vangen in reservoirs; in dat jaar leed het oosten van het land ook al eens onder langdurige droogte.