Cuba wil ecotoerisme bevorderen

Nieuws

Cuba wil ecotoerisme bevorderen

Patricia Grogg

02 oktober 2009

De Zapata-winterkoning staat in Cuba bekend als de "sopraan van het woud". De kleine zangvogel is echter erg schuw. Het minste geluid zorgt ervoor dat hij zich verbergt in de vegetatie van Cienaga Zapata (het Zapata-moeras).

Het moeras ligt 160 kilometer ten zuiden van de Cubaanse hoofdstad Havana, aan de kust. Vaak hopen bezoekers van het gebied, waar relatief weinig buitenlandse toeristen komen, een glimp van het vogeltje op te vangen. Buitenlandse toeristen komen meestal voor zon- of strandvakanties.

De Cubaanse instanties voor toerisme willen toeristen echter meer bieden dan een bruin kleurtje. En dus werd er een campagne gestart om vogelliefhebbers, sportvissers en duikers naar het gebied te lokken.
 
De uitgestrekte en dunbevolkte regio aan de zuidkust van de provincie Matanzas is een thuis voor 65 procent van alle vogelsoorten op Cuba en duizend plantensoorten en amfibieën, zoals de ernstig bedreigde Cubaanse krokodil. Deze krokodil komt alleen voor in het Zapata-moeras en op het Cubaanse eiland Isla de la Juventud.

Impact

Het Zapata-moeras, dat rivieren, lagunen, grasland, mangroven, bossen, grotten en koraalriffen heeft, is een beschermd gebied. Jaarlijks trekt het zo’n 100.000 toeristen. Cuba wil meer bezoekers naar het gebied halen, vooral uit Europa, omdat daar veel vraag is naar gespecialiseerde reizen.

Als ook het 47 jaar oude Amerikaanse embargo op reizen naar Cuba wordt opgeheven, een mogelijkheid waar al enige tijd sprake van is, dan kan extra ecotoerisme misschien schadelijk worden voor het moeras.

De Cubaanse minister van Toerisme, Manuel Marrero, zei in antwoord op vragen hierover dat de meeste toeristen “naar het strand moeten”. Gebieden die ecotoerisme ontwikkelen, moeten een maximum aantal bezoekers vaststellen.

Hij benadrukte de noodzaak voor Cuba om meer producten aan te bieden, en natuurtoerisme biedt in dat opzicht goede kansen. Maar het moet wel op een “duurzame” manier gebeuren, zei Marrero.

Volgens Pablo Bouza, directeur van het Cienaga Zapata Nationale Park, is onderzocht hoeveel toeristen het gebied aankan. “Er zijn instrumenten om de impact van toerisme te meten en te evalueren.”