Cuba wil met EU over mensenrechten praten

Nieuws

Cuba wil met EU over mensenrechten praten

Patricia Grogg

29 januari 2009

De Europese Unie onderzoekt een voorstel van Cuba om over de mensenrechten op het eiland te praten. Dat hebben diplomatieke bronnen bevestigd na een aankondiging van de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Felipe Pérez Roque.

Minister  Pérez Roque liet de Europese Unie woensdag (28 januari) weten dat hij ervaringen wilde uitwisselen met het oog op het Universeel Periodiek Onderzoek door de VN-Mensenrechtenraad in Genève. De Cubaanse regering heeft de raad deze week zijn rapport overgemaakt. Daarin behandelt het onder meer zijn juridische en penitentiaire systeem, de civiele, politieke, economische, sociale en culturele rechten, de samenwerking met de VN-organen voor mensenrechten en de obstakels in die samenwerking.
“Elke dialoog (met Cuba) over mensenrechten is welkom”, reageerde de Tsjechische ambassadeur in Havana Vit Korselt. Volgens de diplomaat, wiens land dit semester EU-voorzitter is, “analyseert en zoekt” de EU de gepaste dialoogvorm.
Het initiatief van Cuba komt er doordat ook EU-landen zich hebben aangemeld voor het periodieke onderzoek. Zo zal Duitsland samen met het Caraïbische eiland onder de loep genomen worden tijdens de volgende zitting van de Mensenrechtenraad, die volgende week begint.

Dialoog hervat

Pérez Roque wijst erop dat Cuba en Spanje elkaar al driemaal hebben ontmoet rond humanitaire thema’s, met resultaten die Cuba als positief bestempelt. De dialoog tussen Cuba en de 27 EU-landen werd hervat, benadrukte de minister, nadat de EU “afzag van de sancties” die het Cuba in 2003 had opgelegd na de arrestatie en zware veroordeling van 75 dissidenten.
Het nieuwe diplomatieke klimaat werd in oktober geformaliseerd in Parijs met een ontmoeting tussen Pérez Roque en zijn Franse en Tsjechische evenknie Bernard Kouchner en Karel Schwarzenberg. Internationale samenwerking rond mensenrechten kan alleen via een respectvolle dialoog, gebaseerd op objectiviteit en onpartijdigheid, stelde Pérez Roque woensdag. De Cubaanse minister noemde de vervanging van de Mensenrechtencommissie door de Mensenrechtenraad op dat vlak een vooruitgang.
Een werkgroep gaat het Cubaanse rapport evalueren en maakt zijn conclusies op 9 februari bekend. De eindresultaten van het onderzoek keurde de Mensenrechtenraad in zijn zitting van juni goed. “Cuba doet aan het onderzoek mee met geheven hoofd, de waarheid in de hand en het geweten zuiver”, zei Pérez Roque.
In het rapport stelt Havana onder meer dat de VS-houding tegenover Cuba “voor de Cubanen een zwaar obstakel is geweest om ten volle hun mensenrechten en fundamentele vrijheden te genieten, alsook hun recht op leven, vrede, vrije beschikking en ontwikkeling.”
Delen van de Cubaanse oppositie – volgens Pérez Roque “vulgaire stromannen” van Washington – klagen aan dat de regering de publieke opinie niet heeft geïnformeerd over het rapport. Een rapport dat achter gesloten deuren is opgemaakt, is niet geloofwaardig, zegt de Cubaanse Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening. De minister van Buitenlandse Zaken ontkende dat. Volgens hem kwam de tekst tot stand na “een ernstig, lang en participatief proces” met bijdragen van 200 ngo’s.

Foltering

Pérez Roque kondigde ook aan dat Cuba volgende week een uitnodiging stuurt naar de speciale VN-rapporteur inzake Foltering, Manfred Novak, voor een bezoek aan Cuba dit jaar. Vorig jaar bezocht de VN-rapporteur voor het Recht op Voedsel, Jean Ziegler, het eiland.
De minister zei dat zijn land nog meer inspanningen doet inzake mensenrechten. Zo zal Havana de komende dagen de Internationale Conventie voor de Bescherming van Alle Personen tegen Gedwongen Verdwijningen ratificeren. “In Cuba is de laatste vijftig jaar niet één persoon verdwenen”, verzekerde Pérez Roque. “Er werd ook niemand gefolterd en er is geen enkele buitengerechtelijke executie uitgevoerd.” Midden 2009 wil Cuba een rapport klaar hebben voor het VN-Comité tegen Foltering.